mszp.hu
2015. augusztus 05. 14:46

Feljelentés az ESZOSZ-ügyben

Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet  (ESZOSZ) a TÁMOP-2.4.3 F-14/1-2014-0002 hátrányos helyzetű alulképzett munkavállalók foglalkoztatását elősegítő Európa Uniós programja keretében 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s támogatásból  és 2, 54 milliárd forint önerőből valósul meg. A projekt célja 2800 munkahely teremtése volt az észak-alföldi régióban. 

A Szociális Szövetkezet vállalta, hogy széles körben biztosítja a hátrányos helyzetű, alulképzett és régóta inaktív munkaerő tömeges foglalkoztatását 5 évre, ezzel elősegítve a munka világába való visszavezetésüket.

A szövetkezet az érintett munkaügyi központok közreműködésével mintegy 2600 munkanélküli, nehéz szociális körülmények között élő ember foglalkoztatására kötött ez év elején szerződést.

Az ESZOSZ által megfogalmazott hangzatos célokból valószínűleg semmi, vagy csak nagyon kevés valósult eddig meg. Az elmúlt hetekben Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben több száz munkavállaló kereste meg panaszával az MSZP helyi szervezeteit. Elmondásuk szerint a szövetkezet vezetése az ígéreteiből gyakorlatilag semmit nem tartott be, egy ideig kaptak fizetést, lényegében munka nélkül, később már a fizetés is elmaradt. A szövetkezet vezetői elérhetetlenek, lényegében „felszívódtak”. A megadott székhelyen  a Jászapáti Polgármesteri Hivatalban, újabban a Budaőrsön található irodájukban sem találhatók.. Az érintettek elmondása szerint a szövetkezet vezetői nem veszik őket emberszámba, szóba sem állnak velük. A botrány kipattanása óta megjelent közleményükben a munkavállalóikat vádolták lopással és nem megfelelő morális hozzáállással. A több száz ember által elmondottak alapján erős a gyanú, hogy a közel 3000 emberre csak azért volt szüksége az ESZOSZ-nak, hogy hozzájusson az EU-s milliárdokhoz és abból amit lehet, a teljesítés  ” lepapírozásával” mind többet saját zsebbe tudjanak tenni. Ahogy az érintettek fogalmaztak úgy látszik, hogy a szövetkezet vezetői azt gondolják, hogy a csóró, nélkülöző, szegény emberekkel mindent megtehetnek.

A szövetkezet vezetői között úgy látjuk, hogy magas körökben mozgó, talán még politikai közegben is járatos, befolyásos személyek is állhatnak. Az átvert, becsapott munkavállalók tegnap Debrecenben a Kormányhivatal épülete előtt villámcsődületen követelték, hogy a magyar állam illetékes bűnüldöző szervei tekintet nélkül az esetleges politikai érintettségre, pártatlanul, az érvényes jogszabályok alapján vizsgálják ki kik és miért járatták velük a bolondját, hova kerültek a milliárdok, kik a felelősek azért, hogy közel 3000 ember becsapva, kisemmizve érzi magát.

Az ESZOSZ-ügyben még számos további furcsaság akad, amelynek azonban a megvizsgálása meghaladja a Magyar Szocialista Párt kompetenciáját. Az MSZP azonnal i és hathatós intézkedést vár az érintett állami szervektől az ügyben, elvárja, hogy a kisemmizett embereket kárpótolják és segítsék, hogy az önhibájukon kívül családjukat eltartani képtelen emberek azonnali, állami segítségnyújtásban részesüljenek.

A Magyar Szocialista Párt elvárja, hogy a közel 3000 munkavállalóval szemben tisztességtelenül eljárókkal az illetékes hatóságok megtegyék a szükséges jogi lépéseket. Ennek elősegítésére a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége nevében a mai napon a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem.  A feljelentésben megfogalmazottak szerint az ügyben felmerül annak az alapos gyanúja, hogy költségvetésből származó, milliárdos nagyságrendű összegek a céltól eltérően kerültek felhasználásra, így felmerült a fiktív foglalkoztatás alapos gyanúja, a Btk 342. §-ba ütköző okirat hamisítás, a Btk. 376 §-ba ütköző hűtlen kezelés, valamint a Btk 396. §-ba ütköző költségvetési csalás.

A Magyar Szocialista Párt elvárja, hogy az igazságszolgáltatás függetlenül, -  az esetleges politikai érintettséget figyelmen kívül hagyva, -  esküjének megfelelően pártatlanul járjon el.

Felkérésünkre Szanyi Tibor az MSZP Európa Parlamenti képviselője hivatalos bejelentést tesz az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

 

Debrecen, 2015. augusztus 5.

Huszka Imre
az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetségének elnöke