Feljelentést tett a Demokrácia Központ

Feljelentést tett az MSZP Demokrácia Központja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Regionális bűnügyi Igazgatóságán egy püspökladányi önkormányzati egészségügyi intézmény gazdálkodása kapcsán felvetődő hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen.

Püspökladány önkormányzata 2007-ben Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft-t (továbbiakban: EÜNP) hozott létre, majd 2008-ban – a helyi SZTK épületének 52 millió forintos friss felújítása ellenére – új egészségcentrum terveivel ált elő a polgármester. Ezzel a város egészségügyének idegen kezekbe juttatását is kezdeményezte, mert az EÜNP Kft-t ekkor már egy 49%-os kisebbségi tulajdonos üzemeltette. Később a felújított SZTK épületébe a polgármester patikát telepíttetett.

2010-ben – a kormányváltás után bevezetett patikaalapítási moratórium ellenére – a polgármester kijárta, hogy működhessen gyógyszertár a túlzsúfolt épületben, azzal az ürüggyel, hogy a város lakói éjjel-nappal hozzájuthatnak a szükséges gyógyszerekhez. A nonprofit kft. vezetője azonban a gyógyszertár veszteséges működése miatt szigorította a járóbeteg-ellátó szakorvosok szerződéseit, majd javaslatára a képviselő-testület a patikaügyeleti időszak csökkentéséről döntött, és ezzel évente 10 millió forint extraprofitot hagyott az idegen érdekeket képviselők és megbízóik zsebében.

Az önkormányzatot súlyos kár érte, mert az áttételesen a résztulajdonában levő gyógyszertár kizárólag a kisebbségi magántulajdonos érdekeit szolgálta.

dr. Legény Zsolt,
az MSZP Demokrácia Központjának vezetője