Észak Online
2012. április 19. 08:59

Feljelentették Miskolc polgármesterét

Dr. Kriza Ákos hazugságnak nevezte Földesi Norbert egyik állítását a közgyűlésen. Pechjére kiderült, hogy nem volt az.

Becsületsértés és rágalmazás miatt feljelentést tett Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetője dr. Kriza Ákos fideszes polgármester ellen. A miskolci városvezető ugyanis meglehetősen élesen reagált a szocialista frakcióvezető felszólalására március 22-én, az önkormányzat közgyűlésén. Földesi Norbert arról beszélt, hogy a város tulajdonában álló Miskolc Holding ellen, fennállása óta először, végrehajtást rendelt el a bíróság, ám ezt a polgármester cáfolta és visszautasította. Konkrétan azt mondta, „ez akkora hazugság, hogy ennek neki lehet támaszkodni". Másnap viszont Földesi Norbert sajtótájékoztatón hivatalos iratok fénymásolataival bizonyította a megjelentek előtt, hogy nem a levegőbe beszélt, valóban végrehajtást kezdeményeztek a Miskolc Holding ellen. Akkor a frakcióvezető felszólította a polgármestert, hogy kérjen bocsánatot a kijelentéséért. Dr. Kriza Ákos ezt mind a mai napig nem tette meg.

„Megítélésem szerint tűrhetetlen, hogy a város polgármestere a város hivatalos fórumán a városlakók által törvényesen megválasztott, a munkáját végző, s ez ügyben eljáró képviselőt alaptalanul hazugnak nevezze. Ám ha ez már megtörtént, nyilvános bocsánatkéréssel el lehetett volna rendezni az ügyet. Nem ez történt, s ez nem rajtam múlott. A becsületemet választott tisztségemre való tekintettel is kötelességem megvédeni, ezért dr. Kriza Ákos ellen becsületsértés és rágalmazás miatt még a mai napon feljelentést teszek" – mondta Földesi Norbert szerdai tájékoztatóján, Miskolcon.

Elmondta azt is, hogy a Holdinggal kapcsolatos végrehajtási eljárás felemlegetésével, azzal, hogy ez az ügy egyáltalán nyilvánosságot kapott, úgy látszik, sikerült is megoldani a problémát: tudomása szerint a Holding jogásza még március 23-án felhívta a végrehajtást kezdeményező ügyvédjét, s egyezséget kínált neki. A szocialista frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy korábban más ügyek elintézéséhez is a nyilvánosságot kellett segítségül hívni, mert a Holding- és a városvezetés késlekedetett a szükséges lépések megtételével. Ilyen volt a Misek Kft. és a Holding dolgozóinak bérkompenzációja is; azt is csak azután kapták meg (nagy nehezen) az érintettek, miután a szocialista képviselők többször szóvá tették a jog szerint járó béremelés elmaradását. De – mondta Földesi Norbert – a Miskolc Holding vezetőinek megjutalmazása is titokban maradt volna, ha a szocialisták véletlenül nem értesülnek a dologról, s az osztogatást nem hozzák nyilvánosságra. A szóban forgó nyolcmillió forint ráadásul talán nem is került volna adományként a beteg gyerekeket ellátó intézmény kasszájába, ha a szocialisták elhiszik, hogy a megjutalmazott dolgozók az általuk felvett pénzt visszafizetik a Holdingnak. Amikor ugyanis az MSZP követelni kezdte, hogy a befizetés tényét igazolják, akkor már azt kommunikálta a Holding, hogy a jutalmakat beteg gyerekek gyógyítására ajánlják fel.

Ezeket az ügyeket azért emlegette fel a frakcióvezető, mert manapság az a hír járja, hogy rengeteg a beszállítói számlatartozása mind a Holdingnak, mind pedig a városnak. A szocialistákat megkereső vállalkozók arra panaszkodnak, hogy hónapok óta nem kapják meg a nekik járó pénzt, s még csak esélyét sem látják, hogy számláikat rövid időn belül kifizetné a város, a városi cég. „Ezt most elmondtuk, reméljük, lesz valami hatása. Azt viszont nem értjük, miért kell ennek így történnie, miért nem folyhatnak az ügyek normális, törvényes keretek között. Mi nem vagyunk sem nyomozóhatóság, sem behajtócég, nekünk az lenne a dolgunk, hogy a városlakókat érintő kérdésekben döntsünk. Ehelyett a városvezetést és a Holdingot kell minden egyes alkalommal a kötelességükre emlékeztetnünk, követelve, hogy senkit se nézzenek hülyének" – jelentette ki Földesi Norbert.

*

Földesi Norbert sajtótájékoztatójára Dobos Tímea, a városháza szóvivője közleményben reagált. Íme, a közlemény:

"'Ez akkora hazugság, hogy ennek neki lehet támaszkodni' – ezt mondta szó szerint dr. Kriza Ákos, reagálva Földesi Norbert március 22-i kijelentésére, mely szerint a Holding végrehajtás alatt áll. Majd a következőkkel folytatta: 'Ezzel a kijelentéssel az MSZP frakcióvezetője alaptalanul kockáztatta a város gazdasági társaságainak üzleti jó hírét. Önkormányzati képviselőhöz teljességgel méltatlan, ha valaki saját városának gazdasági társaságának érdekei ellen szól, különösen ha a cégcsoport hitelét akarja aláásni.'

Akik a közgyűlés adását nyomon követik, vagy ott voltak a közgyűlésen, azok jól tudják, hogy pontosan ez hangzott el. De azt is tudja mindenki, hogy egy időközi önkormányzati választás célegyenesébe érkeztünk.

Természetesen Földesi Norbert akkor fordul a bírósághoz, amikor akar. Ehhez joga van".