2012. június 29. 15:01

Feljelentik a korábbi polgármestert és a jegyzőt Mosonmagyaróváron

A számviteli rend megsértése és hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt tesz feljelentést Mosonmagyaróvár polgármestere a város korábbi vezetője Szabó Miklós (Fidesz-MDF-Labe), és jegyzője dr. Orbán Géza ellen a Futurával (Csodák palotája) kapcsolatos sikerdíj miatt.

Erről csütörtökön (2012.06.28.) határozott az önkormányzat képviselő-testülete. Az Eseti vizsgálóbizottság áprilisban állt fel a Futurával kapcsolatos negyvenmilliós sikerdíj kifizetése vizsgálata miatt. Nem sokkal korábban érkezett meg ugyanis a városházára az erről szóló számla.
Előzménye, hogy még 2007-ben az akkori polgármester, Szabó Miklós (Fidesz-MDF-Labe) és a jegyző, dr. Orbán Géza megbízási szerződést kötött az Inventio Consulting Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel (Szíjjártó Orsolya), többek között a Futurával kapcsolatos pályázat készítéséről. Eszerint a céget sikerdíj illette meg a megítélt támogatás arányában, azaz 1,2 milliárd forint 2,5 százaléka és ennek áfája. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint azonban a polgármesternek nem volt felhatalmazása ilyen mértékű kötelezettségvállalásra, a képviselő-testület pedig nem hatalmazta fel erre az akkori városvezetőt és az illetékes szakbizottság sem tárgyalta az ügyet.

Az öttagú Eseti Bizottság külső jogi és közbeszerzési szakértő állásfoglalását is bekérve mostanra készítette el jelentését, amivel tegnapi ülésén foglalkozott a képviselő-testület. A bizottság összegyűjtötte a Futura pályázathoz kapcsolódó valamennyi szerződést, amit az Inventio Consulting Kft., valamint a vele kapcsolatban álló vállalkozások kötöttek az önkormányzattal. Összesen hét ilyen dokumentumot találtak, de a bizottság látókörébe kerültek más, már megvalósult, vagy jelenleg is futó projektekhez köthető szerződések is. A bizottság szerint valamennyi szerződés többéves kihatású kötelezettségvállalásnak minősül. A felkért jogi szakértő megerősítette, hogy az államháztartási törvény szerint a polgármester az esetlegesen többéves kötelezettségvállalással járó ügyleteket a költségvetési rendelet tervezésekor köteles a testület elé vinni. A szakértő megállapította továbbá, hogy ez a kötelezettségvállalás sem az adott évek költség-előirányzatában, sem pedig a polgármester átadás-átvételi listáján nem szerepelt.

A bizottság szerint megállapítható a kötelezettségvállalási szabályok tudatos megsértése Szabó Miklós részéről, ugyanis a meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy ezen szabályokkal tisztában van. Megállapították továbbá, hogy a szerződések többsége jegyzői ellenjegyzést nem tartalmaz. Az akkori jegyző azokat nevének és tisztségének megjelölése nélkül szabálytalanul írta alá. A bizottság szerint két szerződésnél egyértelműen megállapítható a közbeszerzési szabályok tudatos megsértése is. A szakértő is kijelentette, hogy ezen szerződéseket jogellenes módon, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötötték meg. S számos más szabálytalanságot is feltárt a vizsgálat.

A testület az Eseti Bizottság javaslatára felhatalmazta a polgármestert, hogy a személyes felelősség megállapítása érdekében tegyen büntetőfeljelentést Szabó Miklós és dr. Orbán Géza ellen a számviteli rend megsértése, hanyag kezelés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt. Határoztak továbbá arról is, hogy a várost terhelő fizetési kötelezettség mértékének csökkentése érdekében a polgármester tárgyal az érintett céggel.