Felkészült az MSZP a fideszes trükkökre

Bár az időközi választási eredményekből Molnár Zsolt szerint csak nagyon korlátozottan lehet az országos trendekre következtetni, az MSZP közelmúltban megalakult választás-előkészítő munkacsoportja támogatja a helyi kampányokat. Részben azért, mert a településeken több új választási technikát próbálhatnak ki, emellett a Fidesz taktikáját is megismerhetik.

A munkacsoportot irányító Molnár lapunknak kijelentette, a választási felkészülést nem befolyásolja, hogy a szocialistáknak még nincsenek hivatalos egyéni képviselő-jelöltjei, a kormányváltás programját ugyanis ettől függetlenül mindenkihez el kell juttatni.

Hivatalos egyéni országgyűlési képviselő-jelöltjeit ugyan még nem nevezte meg az MSZP, a párt már készül a 2014-es választásokra. A közelmúltban Molnár Zsolt fővárosi elnök vezetésével megalakult a szocialisták választás-előkészítő munkacsoportja, amely a majdani parlamenti kampány mellett az időközi választási felkészüléseket is támogatja. Molnár lapunknak kijelentette: bár az időközi eredményekből csak nagyon korlátozottan lehet az országos trendekre következtetni, a helyi kampányokat részben azért segítik, mert a településeken több új választási technikát próbálhatnak ki, emellett a Fidesz taktikáját is megismerhetik. A szocialisták budapesti elnöke elmondta, az ajtótól-ajtóig mozgósítás technikáját is így elemzik, csakúgy, mint az online közösségi média használatának lehetőségetit - ez utóbbit természetesen az adott időközi választás társadalmi közegéhez igazítva.

Várhatóan őszre megalakul a demokratikus ellenzéki erők szövetsége, addig azonban az MSZP csak a választókerületi felelőseit készíti fel a kampányra. Molnár szerint azonban ez semmit nem késlelt, hiszen a kormányváltás programját mind a 106 egyéni választókerületbe és mindazokhoz el kell vinni, akik változást akarnak. Erre felkészülni viszont összetett, hosszú időt és elszántságot megkövetelő feladat. Az ellenzéi politikus azt mondta, Ron Werber tanácsadóként segíti az MSZP felkészülési kampányát, így természetesen a munkacsoporttal is együttműködik az izraeli-amerikai szakember.

A Fidesz közpénzből fizetett propagandája hangos és erős, de az, amit a kormánypárt hirdet, különbözik a valóságtól - hangsúlyozta a választás-előkészítő munkacsoport vezetője. Az MSZP politikusa hozzátette: attól, hogy a plakátokon kisebb gázszámláról regélnek, a csekkek befizetésekor a családok szembesülnek a tényekkel. Tudják, hogy a hónap végére elfogy a pénzük, miközben ez három-négy évvel ezelőtt még nem így volt. Ezeket a tényeket semmilyen kormányzati hirdetés nem ellensúlyozza. A hirdetésekről Molnár Zsolt azt mondta, azok a kormányzati tevékenység bemutatásának álcázva a választási kampány részei. Ez nem más, mint közpénzen folytatott pártpropaganda. A szocialisták budapesti elnöke arról beszélt, hogy a Fidesz emellett módszeresen visszaél kétharmadával annak érdekében, hogy megváltoztassa a választás feltételeit, így nem lehet fair kűzdelemre számítani. Ez azonban nem leküzdhetetlen akadály - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a Fidesz megannyi trükkje azt jelzi: a kormánypárt nem bízik abban, hogy saját jogon elegen szavaznának rá. Mindez mégsem számít, méghozzá azért, mert Magyarország változást akar. A baloldal pedig meg tudja és meg fogja nyerni a 2014-es országgyűlési választást - mondta.

A munkacsoport feladatairól a napokban tanácskozott az MSZP elnöksége és megerősítették, hogy Molnáréknak össze kell hangolni a soron következő időközi választásokat és a 2014 májusára várt országgyűlési választás kampányának helyi és országos előkészületeit.

F.Á. / Népszava