Fellépés a természetes mézet előállító magyar méhészekért

"Az EP-képviselőknek a méz irányelv kapcsán készült jelentés megszavazásánál azt a kérdést kell feltenniük, hogy fel kívánják tüntetni a terméken azt, hogy a méz tartalmaz-e génkezelt növényekről származó virágport, vagy sem? A Környezetvédelmi Bizottság által támogatott módosító javaslatom alapján a méz mint természetes termék, mentesülne az összetevők feltüntetésének kötelezettsége alól, de a génmódosított pollent a méz címkézésén kelljen feltüntetni, amennyiben az meghaladja az uniós szinten meghatározott határértéket. Az európai méhészek és a fogyasztók számára ez kiemelt kérdés. Nyomatékosan kérem ezért az Európai Bizottságot, hogy a méz esetén felmerülő problémát ne söpörje a szőnyeg alá, hanem nyugtatóan rendezze a helyzetet. Javaslatomnak köszönhetően az uniós tagállamok - köztük Magyarország méhészei is, jelentősen több mézet értékesíthetnek majd a jövőben, szemben például a Latin-Amerikából, Kínából vagy Kanadából származó génkezelt növényekről származó virágport tartalmazó mézzel szemben." - mondta Tabajdi Csaba, a méhek egészségi állapotáról és a méhészeti ágazatot érintő kihívásokról szóló jelentés szerzője, valamint a méz irányelv felülvizsgálatának szocialista témafelelőse az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése kapcsán.

Tabajdi Csaba kiemelte: "A bíróság döntésével ellentétben virágpor a méz természetes alkotóeleme, hiszen a virágpor természetes módon van jelen a mézben, és a kaptárba a méhek tevékenységének eredményeként, a méhésztől függetlenül jut be.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében azonban nem kellene a mézen feltüntetni a virágpor GMO tartalmát. A gyakorlatban ugyanis a virágpor a méz teljes tömegében soha nem érheti el a 0,9%-os küszöböt, amely felett a GM tartalmat fel kell tüntetni a termék címkézésén. Ez sérti az európai méhészek többségének érdekeit, valamint a szembe megy az európai fogyasztók védelmével, valamint a megfelelő tájékoztatáshoz való jogukkal. Fontos szempont, hogy a költséges GM vizsgálatokat ne a méhészeknek, hanem az exportáló külföldi vállalatoknak kelljen elvégezniük, amennyiben termékeiket az Európai Unióban forgalmazni kívánják. Mint a téma szocialista témafelelőse, nyomatékosan kérem, hogy az Európai Parlament az európai fogyasztók és méhészek érdekeit tartsa szem előtt módosító indítványom támogatásával a holnapi szavazáson."

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja emlékeztetett, hogy Magyarországon évente körülbelül 22 ezer tonna mézet állítanak elő, amelynek kétharmadát külföldön értékesítik a magyar méhészek. A méztermelés emellett mintegy 20 ezer magyar háztartásnak jelent fő- vagy kiegészítő megélhetési forrást.

Háttér:

Az Európai Bizottság a virágport kizárólag a méz természetes alkotóelemének (natural constituent) kívánja tekinteni ellentétben a Bíróság korábbi ítéletével, amely a virágport összetevővé (ingredient) nyilvánította. Az európai méhészek és fogyasztók szempontjából azonban sem az Európai Bizottság álláspontja - amelyet Julie Girling jelentéstevő is támogat -, sem a Bíróság döntése nem jelent megnyugtató megoldást.