mszp.hu | Külföld | Európai Unió | Európai Unió
2016. április 11. 10:29

Félmillió eurót rendelt az Európai Bizottság Ujhelyi újabb munkahelyteremtő javaslatához

Félmillió eurót rendelt az Európai Bizottság Ujhelyi újabb munkahelyteremtő javaslatához
Újabb sikeres pilot projektet indított útjára Ujhelyi István, az Európai Bizottság a napokban hirdette meg hivatalosan is az MSZP politikusa által kezdeményezett munkahelyteremtő programot.

A szocialista európai parlamenti képviselő még tavaly nyújtotta be a brüsszeli testülethez a „Youth on the SPOT – Special Partnership On Tourism” nevet viselő programot, amely a turisztikai szektor munkahelyteremtő képességére támaszkodva kíván enyhíteni az európai tagállamokat egyre jobban fojtó ifjúsági munkanélküliségen. Jelenleg 5,4 millió fiatal próbál eredménytelenül munkához jutni a kontinensen. Magyarországon az általános munkanélküliséghez kiemelkedően magas ifjúsági munkanélküliségi ráta társul, minden negyedik huszonöt év alatti egyelőre képtelen elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A magyar politikus által benyújtott projekt az európai döntéshozók és a turisztikai szektor képviselői között egyfajta kiemelt, „speciális együttműködést” szorgalmaz, amely a most megvalósított programnak köszönhetően minőségi és fenntartható munkahelyeket, szakmai képzéseket és gyakornoki helyeket biztosít a turisztikai ágazatban a munkalehetőség nélkül lévő európai fiatalok számára; elsősorban az ágazatban érintett kis- és középvállalatokkal közösen. Az Európai Bizottság által az egyik legmagasabb kategóriába sorolt „pilot-programhoz” a brüsszeli testület ötszázezer eurót (nagyjából másfélmilliárd forintot) rendelt, ezt a keretösszeget lehet mostantól pályázati úton lehívni a huszonnyolc uniós tagállam érintett szervezetei, vállalkozásai által. A pályázatok benyújtásának határideje júniusban jár le, az ágazati szereplők által vállalt teljesítések időtartama pedig legfeljebb másfél év lehet.

Ujhelyi István a projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott: fontos magyar siker, hogy újabb saját kezdeményezésű munkahelyteremtő programot indít és támogat az Európai Bizottság; szerinte a „Youth on the SPOT”-programból nem csak a magyar, de a teljes európai ágazat és a fiatal generáció is egyaránt profitálhat. Az MSZP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre és amely Európában és Magyarországon is a GDP tíz százalékát biztosítja. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. A turizmust szerinte éppen ezért segíteni, támogatni és ösztönözni kell, többek között a „Youth on the SPOT”-hoz hasonló kezdeményezésekkel – fogalmazott Ujhelyi István, aki az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának turizmusért felelős alelnökeként eddig is kiemelt feladatának tekintette a szektor támogatását és lehetőségeinek mind hatékonyabb kihasználását. Nem ez az első „pilot-projekt”, amelyhez Ujhelyi István sikerrel meg tudta szerezni az Európai Bizottság és a szakma támogatását. Legutóbb a Jean-Claude Juncker vezette testület 750 ezer eurót rendelt ahhoz a programhoz, amely a minél több kínai turistát Európába hívó, ezáltal minél több európai bevételt és turisztikai állást létrehozó együttműködéseket segíti.

A pályázati kiírás és további, technikai részleteket:

http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=8757&lang=en&title=Enhancing-quality-jobs%2C-apprenticeships-and-traineeships-in-the-tourism-sector-across-Europe

Brüsszel, 2016-04-11