Felnégyelt Babakötvény-program

A 3000 milliárdos nyugdíjvagyon lenyúlása óta a gyermekeik jövőjére félretett pénzt is joggal féltik az emberek. Ma már csak negyedannyi startszámlát nyitnak, mint korábban.  

2005-ben a szocialista kormány javaslatára fogadta el a Parlament a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. A babakötvény néven ismerté vált kezdeményezés mindenkinek megérte, mivel viszonylag alacsony befektetéssel ösztönözte a megtakarításokat, erősítette az öngondoskodást, valamint fokozta a szülők, illetve a gyermekek felelősségvállalását is. A fiatalok számára tervezhető jövő alapját adta. Ezt biztosítottuk mi.

Ezzel szemben az Orbán-kormány államosítási lázának a babakötvény is áldozatul esett. Sajtóhír szerint csak negyedannyi startszámlát nyitottak, amióta kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet ilyen konstrukcióban takarékoskodni. A kincstár adatai szerint 2012. októbere és 2013. szeptembere között összesen 10 ezer darab babakötvényt nyitottak, míg 2011-ben - amikor még bankok és takarékszövetkezetek is kínálták a szolgáltatást - 40 ezernél is több számla indult.

Az államkincstári számla kondíciói ugyan kedvezőek, a szülők mégsem viszik át a gyerekek pénzét a bankból, több mint 173 ezer számlából eddig mindössze 574 került át.

Ez egy újabb bizonyíték a kiszámíthatatlan Orbán-kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra. Bizonyíték arra, hogy a szülők attól félnek, hogy a nyugdíjpénztári megtakarításaikhoz hasonlóan a gyerekek jövőjére félretett pénzüket is lenyúlja az Orbán-kormány.

Kormányra kerülése esetén az MSZP a gyermekek és szüleik érdekét fogja szem előtt tartani, és a jövőt lenyúló Orbán-kormánnyal ellentétben minden babának tervezhető jövőt kíván biztosítani.

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese