Félre kell tenni a taktikázást

Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével egy nappal a nagy bejelentés után készítettünk rövid interjút. A pártelnök a partnerségről, a célról és a fizetendő árról beszélt.

Pécsi STOP: Éppen 24 órája jelentette be az MSZP együttműködési-partnerségi ajánlatának részleteit, milyenek a visszajelzések?

Mesterházy Attila: Több helyről érkezett olyan visszajelzés, hogy komolyan veszik és megfontolják a javaslatot saját vezetőségeik berkeiben. Arra számítunk, hogy a következő hetekben már konkrét megkereséseket kapunk. Senki nem utasította el eddig a javaslatainkat.

- Nem csak a témaköröket, de a tárgyalóbizottságokat és a konkrét menetrendet is megjelölte az MSZP, mennyire lesznek kész tények elé állítva a potenciális partnerek?

- Mi azt mondtuk, hogy egy világos menetrendet és tematikát vázolunk fel, de ez csak javaslat. A partnerséget szeretnénk azzal is hangsúlyozni, hogy nem csatlakozásra szólítunk fel, hanem egy tárgyalási folyamatra invitálunk politikai szereplőket. Érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel már egyeztettünk. A menetrendet, amelyet leraktunk az asztalra, az élet diktálja. A tematikában természetesen abszolút nyitottak vagyunk, minden javaslat megtiszteltetés számunkra. A magunk felkészültségét és a kezdeményezés komolyságát igyekeztünk azzal demonstrálni, hogy a tárgyalóbizottságokat is megjelöltük.

- Ez egy nagyon világos szerepvállalás, amely kompromisszumokról, érdekek feladásáról is szól. Voltak-e ebben viták korábban?

- Ez egy jó apropó volt arra, hogy mindenki, a sajtó is lássa: az első, összefogásról szóló dokumentumunk 2011 nyarán keletkezett. Akkor fogalmaztuk meg először az együttműködés szándékát az Orbán-kormány leváltására törekvő erők között. Nem volt ebben vita, a szerdai bejelentés előtt is egy az elnökségnél szélesebb fórumot hívtam össze, mindenki egyetértett. Most azt mondhatom: a szocialista párt száz százalékban áll az elképzelésem mögött.

- Nincs más út?

- A szándékunk komolyságát azzal is megpróbáltuk megmutatni, hogy az elméleti síkból lehoztuk gyakorlati szintre az együttműködés gondolatát, így tudunk haladni előre. Amikor mi azt mondtuk, hogy a formáját is megmondjuk, hogy miként tudjuk elképzelni az együttműködésnek, egy választási szövetséget javasoltunk. Így mindenki meg tudja őrizni a maga politikai önállóságát, de a közös jelöltekkel és listával maximalizálni tudjuk a szavazatokat. Igen, ez egyfajta áldozatvállalás is az MSZP részéről, ha ez a szövetség összeáll.

- Ez az ára annak, hogy 2014-ben biztosan kormányváltás legyen?

- Bizonyos tekintetben az ára, de az is fontos, hogy a szándékunk erejét ez a vállalásunk mutatja a legjobban: nem kerülgetjük a forró kását. Félre kell tenni a taktikázást, ennek az ideje lejárt. Vagy le akarja valaki váltani az Orbán-rendszert, vagy nem. Ha igen, akkor meg kell adni ennek a jogi formáját is, ezt vállalta fel most a port.