mszp.hu | Belföld | közlemény felsőoktatás
2015. április 20. 15:09

Felsőoktatás: a Fidesz durvább tervgazdaságot építene, mint ami ellen megalakult

„Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát.”Ezt Orbán Viktor miniszterelnök válaszolta 2012. novemberében egy hozzá intézett MSZP-s felvetésre a Parlamentben. Mára pontosan értjük, mit jelentett ez a mondat: Orbánt nem a tervgazdaság, nem a szabadság hiánya, nem a sajtó korlátozása, nem a tervutasítás zavarta, pusztán az, hogy nem ő diktált.

A felsőoktatás most tervezett módosítása Magyarország totális leállásához vezet. Az elmúlt évek rombolása, kárai után a mostani ötlet a kézifék behúzását, azonnali megállást jelent. A napvilágra került felsőoktatási tervezet kiszakítaná hazánkat a modern világgazdaságból, generációk sorsát pecsételné meg és számolná fel totálisan a jövő esélyeit.

Már eddig is rettenetesek a károk: miközben magas a munkanélküliség, magas tudást igénylő munkahelyek sokasága betöltetlen. Százezrek költöznek külföldre, fiatalok tízezrei választották más országok más egyetemeit. A Fidesz egyetlen megoldási kísérlete a röghözkötés volt, ez minden pozitív eredmény nélkül csak felgyorsította az elvándorlást.

A pénteken előkerült javaslat alapján egyértelmű: a Fidesz elvesztette a kapcsolatot a valósággal, a tervgazdaság helyreállításával kísérletezik, és végleg elvágná hazánkat a világtól. Magyarország azonban nem akar eltűnni, nem akar elveszni. Ezért követeljük, hogy a Fidesz állítsa vissza a 2010-es egyetemi finanszírozás mértékét és hallgatószámát, a mostani javaslatot pedig felejtse el!

Bármit is tesznek most a fideszesek, egy új kormány helyre fogja állítani a felsőoktatásban felszámolt kereteket. Az egyetemekkel együtt egy új jövőt, egy új felsőoktatási rendszert építve fogjuk újraszervezni a magyar felsőoktatást.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke