Belföld, Gazdaság
2012. december 11. 13:50

Felsőoktatás: forráskivonás és tandíj

Az Orbán-Matolcsy páros nem csodálkozhat a diákok jogos felháborodásán, tiltakozásán, és utcára vonulásán.

A valóságtól két ennyire eltávolodott ember számára döbbenetes lehet a felismerés, hogy amit tündérmeséjükben kitaláltak, az legfeljebb rémálom lehet, a valóságban nem fog működni. 80 milliárdot ugyanis nem lehet büntetlenül kivonni a felsőoktatásból. Példátlan és elfogadhatatlan ez a megszorítás.

A következmények világosak: eszetlen államosítás, elmaradt oktatói bérek, fűtetlen kollégiumok, a szakmai színvonal megjósolható zuhanása, a keretszámok drámai csökkentése, a megfizethetetlen tandíjak, a száz éve nem látott kivándorlási hullám.

Most persze megpróbálnak visszakozni, és menteni a menthetetlent. Minden bizonnyal gesztusokat tesznek majd a hallgatók vezetőinek, még az is lehet, hogy emelik a keretszámokat. Megpróbálják kifizetni őket – ahogy szokták.

Hogyan tudja majd finanszírozni a ma elfogadásra került és egyébként ezer sebből vérző büdzsé az utolsó pillanatban átírt rendszert?

Az MSZP szerint a 80 milliárd forintos forráskivonás, ahogy a teljes költségvetés is, a 2013-as évet a felemelkedés éve helyett a lesüllyedésévé teszi.

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője