Belföld | plenáris ülés parlament
2012. november 27. 09:12

Felsőoktatástól a nyugdíjig - Országgyűlés

Társasházak, körengedményes nyugdíj, pártkatonák, önfenntartó felsőoktatás, dohánytermékek árusítása, panelfelújítás. Ülésezett a parlament.

Az MSZP a társasházak érdekében szólalt fel

A szocialista Pál Tibor a társasházak közös képviseletével foglalkozók találkozóján elhangzott tapasztalatokat összegezte. Beszámolt arról, hogy a ma már professzionális szaktudást igénylő szakma képviselői szerint a jogi szabályozás sok esetben nem tudta követni a gyakorlatot.

Számos felvetésük nem kerül pénzbe, csupán a munkát könnyítené - hangsúlyozta a képviselő. Ilyen lenne, ha a tartozást már a másodfokú bírósági döntést megelőzően elkezdhetnék behajtani vagy ha a társasházak jogi személyiségét egyértelműen szabályozná a törvény.

A dohánytermékek árusításáról

Tóth Csaba a dohánykoncessziók kapcsán arról beszélt, hogy a kormány októberben 450 millió forintot biztosított a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. megalapítására és működtetésére. Hangsúlyozta, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó pályázatokat a törvény alapján legkésőbb november 15-ig kellene kiírni úgy, hogy a pályázatok benyújtására hatvan napos határidő álljon rendelkezésre.

Hozzátette, hogy november 15-én megjelent a nyilvános koncessziós felhívás a kiskereskedelmi jogosultság átengedésére, de a törvényben leírtak helyett a pályázati felhívás csak december 15-én jelenik majd meg.

A képviselő azt mondta, hogy a megjelent pályázati felhívás nem tartalmazza a törvény által előírt kritériumokat. Feltette a kérdést, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. miért nem végezte el feladatait, illetve kívánják-e bővíteni az árusítható termékek körét.

Hány panellakást sikerült felújítani?

Pál Béla a vele egy frakcióban ülő Tóth Józseffel közösen nyújtotta be a panelprogramról szóló interpellációját. A képviselő azt mondta, hogy 2010 nyarán a panelprogram folytatásáról kérdezték a kormányt és akkor azt a választ kapták, hogy az első esztendőkben 100 ezer, aztán évi 150-200 ezer lakással egyenértékű ingatlan felújítására kerülhet sor.

A politikus azt kérdezte, hogy eddig hány lakást sikerült felújítani. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy 15 ezer panellakás negyvenezer lakója vár arra, hogy a kabinet eldöntse, kapnak-e támogatást az energiahatékonysági beruházásokhoz.

Ne kerüljenek pártkatonák a közigazgatásba!

Nemény András a hajdúdorogi újság kiadását tette szóvá, és azt, hogy az októberi számból kiretusálták Csige Tamás szocialista polgármestert. Ezért Orosz Erikát, a felelős kuratórium elnökét hibáztatta, aki korábban a megyei közgyűlés fideszes alelnökének titkárnője volt, és aki szerinte azt gondolhatta, amit nem látnak az nincs. "Ez maximum a kormányzati tevékenységükre lehet igaz, de nem a hiteles baloldali közszereplőkre" - mondta. Információi szerint Orosz Erika a hajdúnánási járási hivatal vezetői tisztségének várományosa is. Úgy fogalmazott: nem értenek egyet azzal, hogy pártkatonák kerüljenek a közigazgatásba.

Mi az az önfenntartó felsőoktatás?

Hiller István röviden feltett kérdésében arra várt választ: mi az az önfenntartó felsőoktatás? A politikus az államtitkárnak adott viszonválaszában kijelentette: önfenntartó felsőoktatás nincs.

Milyen önkormányzati adósságokat rendez a kormány?

Varga Zoltán a korábban bejelentett állami önkormányzati adósság-konszolidáció kapcsán azt kérdezte a kormánytól, hogy pontosan milyen adósságait vállalja át az állam a településektől. Szerinte ugyanis sok településen csak részben éri el célját a törvényjavaslat, amely nem rendezi például a szállítói tartozásokat.

Az MSZP a korengedményes nyugdíjról

Kovács Tibor felidézve a korengedményes nyugdíj korábbi rendszerének megszüntetését kiemelte: a kabinet több fórumon megígérte, hogy új szabályozást nyújtanak be a régi pótlására. Arra volt kíváncsi, hogy az általuk benyújtott országgyűlési határozattal mit kívánnak tenni.