2011. május 11. 12:40

Felszámolják a fővárosi kórházakat?

Tisztelt Főpolgármester Úr! Az elmúlt fél évben számos vitatott kezdeményezés merült fel vagy lépett életbe Budapesten. Ezek közt sok olyan döntés is megtalálható, amelyek nem kizárólag a városházi ellenzék kritikájával, hanem a fővárosi civil szféra széles tiltakozásával is találkozott. Van egy minden fővárosi számára fontos ügy, amely jóval túlmutat az Önök választási ciklusán és programján. Ez a Főváros egészségügyi ellátásának jövője. Választási programjukban Önök így fogalmaztak: „Egészségpolitikánk a kiszámíthatóságra és a stabilitásra, az emberségre és a partnerek tiszteletére épül.”. Ugyanitt: „Budapest új vezetése gondoskodik a főváros és a kerületek intézményrendszerének összehangolásáról és hatékony irányításáról, az ellátások és kiszolgáló funkciók hatékony megszervezéséről.”

Önök 2009-ben, akkor ellenzéki frakcióként a Fővárosi Közgyűlésben, az Ön vezetésével szavazatukkal támogatták a fővárosi egészségügy ésszerűsítését szolgáló reformtervet, az évente 5-6 milliárd forintos fejlesztést lehetővé tévő megtakarítást, jobb betegellátást eredményező és a dolgozóknak nagyobb anyagi megbecsülést biztosító  Budapesti Egészségügyi Modell megvalósítását. Így joggal gondolhatta mindenki, hogy az Ön választási programjából idézett mondatok azt jelentik, továbbviszik a pártok közti konszenzussal megszavazott, folyamatosan javuló egészségügyi szolgáltatások budapesti programjának megvalósítását.

Ehhez képest nem történt semmi. Napvilágra került kormányzati elképzelés, amely a fővárosi vezetés asszisztálásával, amely államosításról és nem a jobb egészségügyi ellátásokról szól. Ez a fővárosi polgárok számára romló minőségű egészségügyi ellátást jelenthet, bonyolultabb beteg utakhoz és a fővárosi polgárok közös vagyonának elherdálásához vezet. Egy májusi keltezésű kormány-előterjesztésből kiolvasható, hogy a Főváros tulajdonában lévő mintegy száz év alatt felépített kórházairól sommásan, csak mint hasznosítandó ingatlanvagyonról beszélnek. Ebből kiolvasható, hogy több mint felét bezárnák a budapesti kórházaknak.

Az elmúlt években a Főváros több tízmilliárdos fejlesztéseket, bővítéseket valósított meg kórházainkban. Ezért is érthetetlen a főváros vezetésének szándéka, és további aggodalomra ad okot, hogy a kormány előterjesztés sorai között gyanús üzleti szándékok rejlenek.
 
Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ami Budapest egészségügyi ellátórendszerében az elmúlt fél évben történt, az méltatlan a város jelenéhez és jövőjéhez, méltatlan az itt élőkhöz és hitem szerint méltatlan a város vezetésére jelentkező politikai erőhöz. Önnek főpolgármesterként nem az a dolga, hogy a kormány fővárosi helytartója legyen, hanem az, hogy képviselje a várost, ha kell, saját kormányának dilettáns döntéseivel szemben is.

Ezért kérem, hogy segítsen a budapestieknek és nekünk a tisztán látásban, segítsen abban, hogy mindenki tudja, mire számíthat a Fidesz-KDNP kormány-főváros tandemétől a következő években és válaszolja meg egyértelműen, világosan és félreérthetetlenül az alábbi kérdéseket!

  • Hány kórházat és intézményt tervez a kormány bezárni?
  • Ki vállalja a felelősséget, ha kórházbezárásokra kerül sor Budapesten?
  • Ki téríti meg a fővárosnak az átadásból következő vagyonvesztést, az elmúlt években elvégzett sok milliárd értékű felújításokat?
  • Ki dönt majd a fővárosi egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, rezidensek, szakmai és kiszolgáló feladatokat ellátók fizetésérők, kiegészítő juttatásairól?
  • Az egészségügyi kormányzat mindent elkövet extra bevételi források kitalálására – orvosválasztási díj, népegészségügyi adó, emelkedő dobozdíj, 120 milliárddal csökkentett gyógyszerkassza, csak hogy az ismertebbeket említsem. Ön ellenzéki politikusként a Fidesz 2008-as „szociális népszavazásának” kampányfőnöke volt, amelyet a jelenleg lebegtetett különadók, terhek, díjak mellett eltörpülő 300 Ft-os vizitdíj ellen hirdettek meg. Nem visszás, hogy most épp Ön a városi kórházak államosításának élharcosa, miközben az állam a fenti extra bevételi források bevezetésére készül?
  • Ki dönt majd a jövőben az ellátórendszer intézményeinek karbantartásáról, rendszeres felújításáról, a fővárosi társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásról?
  • Mi a garanciája arra, hogy a fővárosiak egészségügyi ellátása nem romlik?
  • Miért nem kezdődött meg az Önök támogatásával elfogadott Budapesti Egészségügyi Modell megvalósítása? Miért nem veszik azt napirendre, amikor az MSZP fővárosi frakciója ezt rendszeresen kezdeményezi?


Minden fővárosinak joga van tudni az egyenes, világos, félreérthetetlen válaszokat ezekre a kérdésekre. Ezért minden budapestivel együtt várom megtisztelő, nyílt, a fenti kérdésekre adott egyértelmű válaszait!

Budapest, 2011. május 11.

Tisztelettel:
Horváth Csaba
MSZP fővárosi frakcióvezető