Külföld
2012. december 21. 11:40

Felül kell vizsgálni az uniós esélyegyenlőségi előírásokat

„A valamennyi gazdasági szektorban egységes és átlátható végrehajtás, valamint a nemektől független árazás érdekében felül kell vizsgálni a közösségi esélyegyenlőségi jogszabályokat” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az árukhoz és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés témájának jelentéstevője.

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága tárgyalt az árukhoz és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést garantáló uniós irányelv felülvizsgálatáról, amelynek 2004-es elfogadása óta számos hiányosságára derült fény – elsősorban az irányelv átültetését illetően.

Az irányelv felülvizsgálatát szükségessé tévő további fontos fejlemény, hogy az Európai Bíróság egy tavaly márciusi ítélete eredményeként, mától mindenféle nemek szerinti megkülönböztetés tilos egy termék vagy szolgáltatás árának megállapításakor. Az ítélettel kapcsolatban Gurmai Zita elmondta: „A férfiak és nők közötti esélyegyenlőség fontos uniós alapelv, és a Bíróság egyértelművé tette, hogy ezt a biztosítások árazásában is érvényesíteni kell. Az ügy eredménye azt mutatja, hogy egy-egy európai szintű jogszabály általános célját igenis komolyan kell venni.

Nem adható felmentés alóla, ahogyan az ebben az esetben történt. Meg kell szüntetnünk a Bíróság ítéletéből fakadó jogbizonytalanságot, miközben az európai fogyasztók védelmén is javítunk” – vélekedett az EP-képviselő.

Gurmai Zita felhívta a figyelmet, hogy az irányelv nyomán mára általános gyakorlattá vált, hogy az egyenlő bánásmód felügyeletével foglalkozó hatóságok előtt – a sértett bizonyítéka alapján, a bizonyítási teher megfordításával – az alperesnek kell bizonyítania, hogy az egyenlő bánásmód elve nem sérült.

Az EP-képviselő ugyanakkor szükségesnek látja, hogy az irányelv megvalósítását az Európai Bizottság szorosabban kövesse, és kiterjesztené az előírások hatályát a médiára és a hirdetésekre is – tekintettel azoknak az oktatásban és a nemi alapú sztereotípiák kialakulásában játszott szerepére.