Felzárkózás vagy leszakadás: ez a költségvetés tétje

Súlyos hibát követnek el a tagállami kormányok, ha ragaszkodnak az Európai Unió hosszú távú költségvetésének jelentős csökkentéséhez - hívta fel a figyelmet Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a parlament állampolgári jogi bizottságának alelnöke az EU többéves pénzügyi keretéről rendezett szerda délelőtti plenáris vitában.

"A tét az, hogy a felzárkózást, a szolidaritás értékének képviseletét választjuk, vagy a leszakadást, a széthúzást. Ez utóbbit az Európai Parlament nem engedheti meg" - szögezte le.

"Költségvetési javaslatával a kormányokat tömörítő Tanács ugyanazt a hibát készül elkövetni most, mint amit a válság kezelésében is elkövetett. Ahogyan gazdasági növekedés és munkahelyteremtés helyett recesszió és rekord nagyságú munkanélküliség lett a válságkezelés eredménye, úgy az uniós költségvetés tervezett nagyarányú csökkentésének a következménye a további leszakadás, a fejlettségbeli különbségek növekedése lenne" - fejtette ki Göncz Kinga a szerda délelőtti vitában.

Felszólalásában a szocialista képviselő felhívta a figyelmet néhány olyan közösségi támogatási programra, amelyeknek kiemelt szerepet kell kapniuk a következő hosszú távú költségvetésben. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Szociális Alap tervezett forrásai és arányai érintetlenek maradjanak, hogy enyhíteni tudjuk a válság súlyos szociális és foglalkoztatási következményeit. Megfelelő forrásokat kell biztosítani továbbá a közös menekültpolitikára, a migránsok integrációjára, az alapjogok tiszteletben tartásának és a diszkrimináció elleni harcnak a támogatására - szögezte le a szocialista képviselő.

"A tét az, hogy a felzárkózást, a szolidaritás értékének képviseletét választjuk, vagy a leszakadást, a széthúzást. Ez utóbbit az Európai Parlament nem engedheti meg" - hangsúlyozta Göncz Kinga.