2011. március 03. 10:21

Felzárkóztatás, mint európai hozzáadott érték

Gyakran könnyebb és látványosabb utat, hidat, vasutat építeni európai uniós pénzekből, mint oktatásra, képzésre, társadalmi felzárkóztató programokra költeni.

"Gyakran könnyebb és látványosabb utat, hidat, vasutat építeni európai uniós pénzekből, mint oktatásra, képzésre, társadalmi felzárkóztató programokra költeni, amelyek kevésbé szembeötlő, viszont hosszútávra szóló, sokszorosan megtérülő befektetések" - hangoztatta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő azon a parlamenti meghallgatáson, amelyen a meghívott előadók azt igyekeztek bemutatni, hogy milyen projekteket érdemes közösségi támogatásokból finanszírozni.

Mire érdemes európai forrásokat költeni? Mi az "európai hozzáadott érték", amely bizonyíthatóan az európai célok, értékek megvalósulásához járul hozzá? Ezekre a kérdésekre próbáltak választ adni az EP szocialista frakciójának kezdeményezésére tartott meghallgatás résztvevői szerdán Brüsszelben.

A magyarországi meghívott, Nagy Emese iskola- és projektigazgató előadásában azt mutatta be, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek integrálását, oktatását segítő képzési módszerre fordított közösségi források több száz, szegénységben élő gyereket juttattak a felzárkózás esélyéhez az észak-magyarországi Hejőkeresztúron. Az Európai Unió támogatásával, a tanulók, a tanárok és a szülők bevonásával megvalósuló, 55 ezer euró összköltségvetésű projekt eredményeként ma a gyerekek túlnyomó többsége óvodába jár, eredményesen végzi el az általános iskolát, és száz százalékuk továbbtanul középiskolában ezen az észak-magyarországi településen.

"Meg kell találni az egyensúlyt: mit és hogyan költünk infrastrukturális beruházásokra, és hogyan támogatjuk az ’emberi erőforrást’"? - szögezte le hozzászólásában Göncz Kinga a meghallgatáson. Az oktatásra, a képzésre, a társadalmi felzárkóztatásra fordított összegek sokszorosan megtérülnek, végső soron hozzájárulnak a foglalkoztatás szintjének az emelkedéséhez, a befogadó munkaerőpiac létrejöttéhez. A hejőkeresztúri iskola példája azt bizonyítja, hogy az okosan fölhasznált közösségi támogatások "európai hozzáadott értéket" hoznak létre - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.

A meghallgatást az EU 2013 utáni közös költségvetését előkészítő eseti parlamenti bizottság szocialista tagjai szervezték annak föltérképezésére, hogy mik legyenek a következő uniós büdzsé prioritásai. A hejőkeresztúri oktatási projektet Göncz Kinga javasolta a meghallgatásra.