Fémdobozt vagy üveget a műanyag és a „tetrapak” helyett!”

Fémdobozt vagy üveget a műanyag és a „tetrapak” helyett!”
Radikális csökkentést kell elérnünk a hulladéktermelésben, amely határokat nem tisztelve mérgezi életünket. Kialakíthatunk célszámokat, adhatunk eszközöket a tagállamoknak, de a legfontosabb a lakosság tudatosságának erősítése.

Éppen ezért továbbra is fontos a tájékoztatás, a fiatalok oktatása. „Túl kell lépnünk a hulladéklerakók korszakán, hisz ezek – bármennyire is elővigyázatos technológiával készülnek –, rettenetes méretű környezeti terhet jelentenek. Bizakodásra ad okot, hogy több tagállamban e technológia ideje már lejárt, végre a magyar kormánynak is efelé kell elmozdulnia. Üdvözlöm a javasolt jelentési- statisztikai rendszert, hogy jobban nyomon lehessen követni a hulladék szabályozás tagállami végrehajtását és bízom benne, hogy a magyar kormány is eleget fog tenni ennek a kötelezettségnek” - húzta alá Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő a hulladék újrahasznosítás jövőjéről folytatott plenáris vita kapcsán.

 

A javaslatcsomag egyik fontos eleme a csomagolásból adódó hulladékok kérdése. A hulladékmennyiség csökkentésének egyik legegyszerűbb módja, ha például a többször illetve akár végtelenségig felhasználható fémet, különösen alumíniumot, papírt, üveget, fát vagy biológiailag lebomló műanyagot használunk a klasszikus műanyag vagy „tetrapak” helyett. Úgy gondolom, hogy literes kiszerelésig a fenti, környezetbarátabb csomagolóanyagok használata az egyetlen megoldás” - tette hozzá Szanyi Tibor.