2011. május 25. 11:02

Fenntartható fejlődésre nevelés a Nyugat-Balkánon

A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés oktatásban való megjelenését szolgálja az az ötéves program, amely a  Regionális Környezetvédelmi Központ szervezésében valósul meg egyes nyugat-balkáni országokban. A Koszovó, Montenegró és Szerbia valamint várhatóan Albánia és Macedónia iskolásainak környezetvédelmi nevelését szolgáló program finanszírozására ősszel donorkonferenciát rendeznek, melynek előkészítő egyeztetéseit szerdán tartották Brüsszelben.


A megbeszélésen részt vett Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő. A magyar politikus emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2005 és 2014 közötti időszakot a fenntartható fejlődésre nevelés évtizedének nyilvánította, melynek célja, hogy a téma az oktatási rendszerek alapvető elemévé váljon. A környezetvédelemre való nevelés ennek elválaszthatatlan része kell, hogy legyen, hiszen a környezetünket fenyegető problémák veszélyeztetik leginkább a fenntartható és gyarapodó jövőnket - fogalmazott Gurmai Zita.

A programot megvalósító Regionális Környezetvédelmi Közpotot 1990-ben alapították. Célja a globális környezetvédelmi problémák vizsgálata és megoldási javaslatok kidolgozása.