mszp.hu | Belföld | Oktatás
2019. április 10. 11:43

Fenyegetéssel sem fog működni az egyentankönyv

Fenyegetéssel sem fog működni az egyentankönyv
A kormány megint hazudik, hiszen közleményeiben azt deklarálja, hogy a tankönyvválaszték változatlan, miközben a tavalyi tankönyvlistán szereplő könyveknek csaknem felét kivették a tankönyvjegyzékből. Tették ezt annak ellenére, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) éppen a tanszabadság érdekében a tankönyvterjesztő szervezeteknek adott igazat.
Mélyen elítéljük azt az oktatási kormányzat részéről született fenyegető hangvételű levelet, amellyel megtiltanák az iskoláknak, hogy az állami tankönyveken túl, más tankönyveket is rendelhessenek, és ennek anyagi következményeit is kilátásba helyezik. Az oktatási kormányzat továbbra sincs tekintettel arra, hogy a különböző hátterű, különböző társadalmi csoportokból származó, eltérő képességekkel rendelkező gyermekeket nem lehet csak egyféle tankönyvből tanítani. A tanítás szabadságát, a differenciálás lehetőségét biztosítani kell a pedagógusok számára is.
 
Az egyentankönyv erőltetése további színvonaleséshez vezet, és felerősíti a már most is rohamosan terjedő elkerülő utakat. Tovább fog nőni a magántanulók és a különórák száma, az alternatív tanulási formák egyéni kialakítása. Már most is tömegek menekítik ki az állami iskolákból a gyermekeiket. Azok a felelősen gondolkodó szülők pedig, akik ezt megengedhetik maguknak, az ingyenes tankönyv helyett inkább választják a jól bevált, de pluszpénzbe kerülő tankönyveket!
 
Az oktatásban a kényszerű egysíkúság helyett a differenciálás, a sokféle egyéni tanulási lehetőség bővítését kellene kialakítani, hogy minden diák és tanár megtalálja a tudáshoz vezető legjobb utat.
 
A Fidesz erre nem képes, és ezt deklaráltan nem is akarja, helyette korlátoz és fenyeget. Ezért is kell már az EP-választásokon is visszaszorítani, majd leváltani őket.
 
Kunhalmi Ágnes

 

a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok