mszp.hu | Belföld
2019. december 16. 13:35

Fenyegetik az ellenzék győri polgármesterjelöltjét – az MSZP minden jogi eszközzel kiáll érte és a kizsákmányolt magyarokért!

Fenyegetik az ellenzék győri polgármesterjelöltjét – az MSZP minden jogi eszközzel kiáll érte és a kizsákmányolt magyarokért!
Feljelentést tesz a győri emberek jussát védő polgármester-jelöltet, Pollreisz Balázst életveszélyesen fenyegető levél ügyében az MSZP, a TB-törvény ügyében pedig alkotmánybírósághoz fordul – erről beszél dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Nagy valószínűség szerint a Fidesztől jött ez a fenyegető levél, nem az első eset. Győrött jó pár olyan dolog történt, például az ETP Parkkal kapcsolatos Quaestor-ügyben, ahol milliárdok úsztak el; nagy a tét és ezért fenyegetik az embereket” mondta Szakács László.

Hozzátette, csak a Quaestor-ügyben 32.000 család 200 milliárd forintját lopták el. „A mai napig 20.000 család ennek bottal üti a nyomát. 2015-ben a BudaCash, a Quaestor és még egy bank dőlt össze összesen 3 hónap alatt, ekkora véletlenek nincsenek” – mutatott rá Győr kapcsán az országos problémára a képviselő.

Elmondta, öt éve nincs felelőse, ill. kifizetése azoknak, akik a Quaestorba fektették be megtakarításaikat; 12.000-en vannak, akik a mai napig egy fillért sem kaptak, és 20.000-en kapták vissza a 12-15%-át annak, amit a Quaestorban tartottak. „A vagyonelemeket azonban lenyúlták. Ilyen a Duna City telek, ilyen az ETO Park, ami a mai napig is ott van – lassan visszaveszi a természet. (…) Nem működő vagyontárgyak vannak, amelyeket hol a magyar állam, hol valaki más lenyúlt, de nem kaphatták meg a károsultak. Szétlopták a dolgokat” – sorolta a szocialista politikus.

Elmondta, a másik terület, ahol a jelenlegi kormány az embereket próbálja szorongatni és kisemmizni, az alapvető egészségügyi ellátásokhoz való emberi és igazságos hozzáférés, ami ellen az orvosok és a szakszervezetek is egyöntetűen tiltakoznak. „Az a probléma az új törvénnyel, hogy meg kell tagadni azoknak az embereknek az ellátását, akik 3 havi járulékkal elmaradtak. Ennek a minimális összege 7.500 forint, tehát 23.000 forinton múlik az élet” – hangsúlyozta Szakács, aki szerint szembe fordítják egymással a munkáltatókat és a munkavállalókat, az egészségügyet és az adófizetőket, valamint az orvosokat és a betegeket.

„Az orvosoknak a hippokratészi esküt kell esetleg majd megszegniük azzal, ha nem látják el azokat az embereket, akiknek 23.000 forint tartozásuk van?” – tette fel a kérdést. „Ezeknek a fideszes nagyuraknak ez egy belvárosi ebéd, itt viszont az élet múlhat rajta. Ez a politikájuk, hogy aki szegény és nagyon beteg, az lehet, hogy meg fog halni.”

Kérdésre válaszolva elmondta, volt már ezen a téren jó gyakorlat Magyarországon is, amikor a társadalombiztosítások önkormányzatként működtek. Az MSZP mindig társadalombiztosítási alapú, állami fenntartású egészségügyet szeretett volna, ma is ebben látják a megoldást, az ellátás jobb fizetési fegyelme miatt.

„Tolják át az embereket a magánellátásba, azért, mert ez egy jó üzlet. Áruvásárlási hitelből fizetnek most emberek egészségügyi szolgáltatásokat a várólisták, illetve a félmillió tisztázatlan biztosítási jogviszony miatt. Az orvosoknak meg azt mondanák, hogy nem kell őket ellátni? Nem lennék meglepve, ha most valamelyik kormány közeli oligarcha kínálna valami „kiváló” terméket, hogy gondoskodjanak magukról az emberek, és ezzel is beszednék az emberek pénzét. Ez ma egy nagyon torz politika, ettől nem lesz biztonságos az egészségügyi ellátás” – hangsúlyozta.

Szakács László kifejtette, az MSZP-nek alapelve, hogy az egészségügyi ellátásnak Magyarországon biztonságosnak és elérhetőnek kell lennie. Elmondta, ha a törvény aláírásra kerül, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, illetve módosító indítványokkal felvetik minden olyan parlamenti fórumon, ahol csak esélyt látnak az igazságtalanság felszámolására.

„A kormánynak ezt a torz politikáját, ahol igazak Lázár János egykori elhíresült szavai, miszerint mindenki annyit ér, amennyije van, komplex módon kell megoldani. „Ha ki tudja fizetni a 23.000 forintot, akkor ellátja az orvos, ha nem tudja, nem látja el. Így nem maradhat!” – jelentette ki határozattan dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettes és országgyűlési képviselője.