2012. június 22. 10:48

Fenyegető igazságtalanság

A hírek szerint az egygyermekesek nyugdíját 25, a gyermektelenekét pedig 40 százalékkal csökkentené a Fidesz-kormány miniszteri biztosa. Ha Szalai Piroska terve törvényerőre emelkedik, abból nem baby-boom, hanem népességlerobbanás lesz!

Tény: a mai harmincéveseknek mintegy fele gyermektelen, közel 30 százalékuknak pedig legfeljebb egy gyermeke van. Az is igaz, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát komolyan veszélyezteti az alacsony termékenységi ráta.

Tény azonban az is, hogy a 30 év alattiak közül ma már minden második elhagyná az országot. Tényleg úgy gondolja a kormány, hogy ezt a generációt épp fenyegetőzéssel és zsarolással lehet itthon tartani?

Tényleg úgy gondolja a kormány, hogy a meddőségi kezelés alatt álló párok, a gyermeküket családi okokból (pl. válás miatt) egyedül nevelő szülők, vagy épp a fogyatékkal élő elsőszülött gyermekük miatt másodikat már nem vállaló anyák büntetése a megoldás?
Arról nem beszélve, hogy a sok fiatal pár épp a kormány igazságtalan, egykulcsos adórendszerének súlya alatt kénytelen a családi baby-boom bizonytalan időre való elhalasztása mellett dönteni.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósági gondjaira nem a szegényellenes és büntetéspárti, hanem a nyitott, befogadó és igazságos társadalompolitika a jó válasz. Felszólítjuk ezért Soltész Miklós szociális államtitkárt, hogy tisztázza: be kívánják-e vezetni ezt a szegény- és nemzetellenes, csak a költségvetési szigort szem előtt tartó intézkedést?

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja