2012. július 13. 07:50

Fenyegető kilátások - Országgyűlés

Megalapozatlan költségvetés, Kossuth téri fakivágás, állattartók, SZÉP-kártya, gyermekétkeztetés. Ülésezett a parlament.

Fenyegető kilátások a megalapozatlan költségvetés miatt
    
Józsa István, szocialista képviselő arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés megalapozatlansága miatt fenyegető kilátásokkal kell szembenéznie az országnak. Az elmúlt időszakot értékelve azt mondta: kormányzati intézkedések a demokrácia és a jogállamiság leépítését, a vállalkozók cserbenhagyását, gátlástalan pénzbeszedést, romló versenyképességet, mélyülő társadalmi szakadékot eredményeztek, adócsökkentés helyett pedig magasabb lett az adóterhelés, mint a kormányváltáskor volt. Önök törvényesítették a korrupciót, az önök által hozott közbeszerzési törvény alapján csak a Közgép tud nyerni - jegyezte meg. A szocialista képviselő az MSZP alternatív költségvetését ajánlotta a kormányoldal figyelmébe.


Törvénytelenül zajlott a Kossuth téri fakivágás  

Steiner Pál a középkori úriszékhez hasonlította a hatóságok eljárását a Kossuth tér átalakításával kapcsolatban. Mint mondta, több mint hetven fa és nagy területű cserje kivágására egy napon belül adtak engedélyt, az Országgyűlés hivatala, mint kérelmező pedig egy személyben tulajdonos, fellebbezési joggal rendelkező ügyfél.

Emlékeztetett arra: az ombudsman szerint mindez több ponton aggályos, nem volt például kertészeti helyreállítási terv és nem vizsgálták a fák átültetésének lehetőségét sem. A jegyző eljárása és döntése tehát téves - mondta. Arra kérdezett rá: kik helyezték nyomás alá a hatóságokat.


A nyerőgépekről

Tóth Csaba azt hangsúlyozta, hogy a szerencsejátékról szóló törvény módosításával megteremtették a helyhez kötött szerveralapú nyerőgépek üzemeltetésének lehetőségét. Hozzátette, hogy ezzel együtt felemelték a játékadót, ami miatt a korábbi 22 ezer nyerőgépből, mára csak négyezer maradt a piacon. Hangsúlyozta, hogy amíg 2011-ben a játékadóból 51 milliárd forint folyt be, addig idénre 78,4 milliárdot terveznek. Szavai szerint a jelenlegi helyzetet figyelembe véve kijelenthető, hogy ez nem fog teljesülni.

Az új üzemeltetési modell lényege egy olyan központi szerver működtetése, amelyik segítségével valós időben lehet követni a nyerőgépek forgalmát - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a tavaly ősszel elfogadott törvénymódosítás után több mint fél évig hiányzott az üzemeltetéshez szükséges végrehajtási rendelet, miközben a rendszer engedélyeztetési folyamata még akár további fél évig is eltarthat.

Az állattartók érdekében

Az azonnali kérdések sorát nyitó Gőgös Zoltán helyesnek nevezte, hogy 40 milliárd forint értékben indul egy program az állattartás fejlesztésért. Szavai szerint a problémát az jelenti, hogy ezt nem követik további intézkedések, sőt a kormány ezzel ellentétes lépéseket is tett, amikor állattartóktól vett el állami földterületeket.

Rossz irányba megy a szakképzés átalakítása
    
Sós Tamás azt mondta, rossz irányba meg a szakképzés átalakítása. Azt kérdezte, hogyan történt az Országos Képzési Jegyzék előkészítése, mert szerinte az átalakításába a szakmai szervezeteket nem vonták be, az óraszámok meghatározása egyes esetekben irreális és nincsenek hatástanulmányok sem.  


Miért indult uniós eljárás a SZÉP-kártya miatt?

A szocialista Pál Béla a SZÉP-kártyával kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás okára kérdezett rá. Azt is firtatta: a kártya előnyei mellett számos olyan észrevétel is megfogalmazódott, amelyek a felhasználás módosítását igényelnék.


Hány gyerek marad ki a nyári étkeztetésből?
    
Simon Gábor, az MSZP politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány változtatott a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkezéséhez szükséges pályázat feltételein, így sok önkormányzat nem tud ebbe bekapcsolódni, mert nem rendelkezik meleg konyhával vagy nem tudja biztosítani, hogy 30 százalékban helyi kistermelőktől vásároljon. A politikus azt kérdezte, hogy mely települések maradtak ki ebből a programból és ez hány gyereket érint?