mszp.hu | Belföld
2020. április 27. 20:09

Fércművel csúfolják meg az első demokratikusan választott Parlamentet

Fércművel csúfolják meg az első demokratikusan választott Parlamentet
Az „utolsó pillanatban benyújtott fércmű” a Fidesz és a KDNP néhány képviselője által benyújtott politikai nyilatkozattervezet az 1990-es rendszerváltozás után létrejött Országgyűlés megalakulásának 30. évfordulója alkalmából – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn.

A dokumentum sokkal inkább szól a Fidesz illiberális rendszerének ünnepléséről és az állampárti alaptörvény felmagasztalásáról – mondta Tóth a tervezet vitájában.

„Van azért annak valami diszkrét bája, amikor azok akarnak megemlékezni most a demokrácia, a jogállamiság, a szabadságjogok alapjainak lerakásáról, akik az elmúlt tíz évben aktívan dolgoztak és most is dolgoznak ezeknek az értékeknek a felszámolásán” – jegyezte meg.

Leszögezte: a Magyar Szocialista Párt, mint rendszerváltó párt számára a demokratikus rendszerváltás érték, hiszen ennek nyomán alakulhatott ki Magyarországon a demokratikus intézményrendszer, a jogállamiság, a szabad köztársaság és a szociális piacgazdaság. Az ország megindult a felzárkózás és a nyugat-európai integráció útján, és csatlakozott a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

De azt mondta: ünneplésnek akkor van helye, ha a szándék őszinte, van kivel ünnepelni, és megvan az alkalom, a hely és az idő. „Jelen esetben mindegyikkel probléma van” – jelentette ki.

Hiszen ha valóban az 1990-es rendszerváltás utáni parlamentnek akartak volna tiszteletet adni, akkor a nyilatkozat előkészítésébe bevonták volna az országgyűlési frakciókat is, és „nem az utolsó pillanatban benyújtott fércművel csúfolják meg mindazt, amiért a rendszerváltók küzdöttek”.

Most éppen azok akarják kisajátítani a megemlékezést, akik az elmúlt tíz évben „két lábbal taposták a rendszerváltás értékeit, (…) a nemzetet veszélyeztető válság kezelése helyett csak a hatalmuk megtartására koncentrálnak”, és a népképviseleti döntéshozatal fórumából politikai színházat csináltak – mondta, „önkényuralomnak” nevezve a Fidesz kormányzását.

Nincs elszámoltathatóság, korlátozottan érvényesülnek a szabadságjogok, nem működik a hatalmi ágak elválasztása, nem tiszta és pártatlan a választási rendszer. Romlott a sajtószabadság, a munkavállalók és a nők helyzete; a kormány ellehetetleníti az ellenzéket, a médiát, a tudományos életet, a civil szervezeteket, a bíróságokat és a privát szektort; egyre rosszabb a helyünk a korrupciós és a jogállamisági rangsorokban – sorolta a problémákat.

A fideszes elit tagjai fürdenek a luxusban, elszívják a lehetőségeket a magyar vállalkozók elől, közben pedig milliók élnek a szegénységi küszöb alatt.

„Nem csoda, ha fideszes elit úgy fél az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől!” – mondta.

De az idő sem alkalmas az ünneplésre, hiszen a járványhelyzet miatt most mindenkinek az emberéletek megvédésén, a védőeszközök kiosztásán, a munkájukat veszítő tömegek megélhetésének biztosításán kellene dolgoznia – folytatta.

Szomorúnak nevezte, hogy 30 évvel a rendszerváltás után újra a szabadságjogokért, a jogállamiságért és a demokráciáért kell küzdeni, mert a jelen kormányzás „valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk”.

Azt mondta: ebben számít a többi demokratikus pártra is, és kijelentette: az MSZP a Fidesz május 2-iki „képmutató színjátékában” nem vesz részt.

Kapcsolódó párttagok