2011. január 11. 18:09

Fészekrakók: az MSZP szerint összefogás szükséges

Elhangzott: az elmúlt hetekben egyre több telefonhívást kap a két szocialista politikus a "fészekrakók" miatt, a problémák egyre szaporodnak. Mint ismert, az együttélési normák be nem tartása, a mások életét megkeserítő életvitel a leggyakoribb panaszok a beköltözött, nagy létszámú családokkal kapcsolatban. Varga Gergő szerint egyre rosszabb a hangulat az Avason: sokan már maguk vennék kezükbe az ügy "elintézését", ez a "módszer" azonban nem megengedhető, és nem is vezet sehová - figyelmeztetett a képviselő.

Földesi Norbert elmondta, a gondokat többször említették - levélben, valamint a közgyűlésen is - a városvezetésnek, illetve a terület országgyűlési képviselőjének, Nagy Kálmánnak, azonban eddig nem érkezett válasz a megkeresésre. "Lehetetlen begyűjteni a fészekrakók által felhalmozott tartozásokat és büntetéseket. Közös pénzből mulatnak, míg mások a devizahitelükkel küzdenek" - hangsúlyozta Varga Gergő. A szocialista képviselők szerint politikai pártoktól függetlenül alakult ki a helyzet, azonban a megoldáshoz összefogás szükséges. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány komplex megoldási javaslaton dolgozik, de teljes hírzárlatot rendeltek el - ez azonban nem vigasztalja a napról napra kilátástalanabb helyzetbe kerülő lakókat.

"Több mint száz nap kevés volt nekik az ügy orvoslására. Az lenne a legjobb megoldás, ha lemondanának, és hagynák dolgozni azokat, akik foglalkozni szeretnének a fészekrakó-problémával" - jelentette ki Földesi Norbert. A szocialisták javasolják, hogy a közös költségek levonhatók, vagy behajthatók legyenek a szociális segélyből, emellett a Nemzeti Eszközalap mellett létrehoznának egy olyan alapot is, amely az önhibájukon kívül eladósodott társasházak problémáival foglalkozna. Szeretnék kezdeményezni a moratórium módosítását is olyan módon, hogy a már végrehajtás alatt lévő házak megvásárolhatók legyenek, így a nem fizető lakókat ki lehessen költöztetni - ez alól kivételt képeznének a devizahitelesek.

Varga Gergő hozzátette: fontos, hogy felülvizsgálnák az idevonatkozó jogszabályokat, s egyértelműbb, határozottabb jogköröket adnának a hatóságoknak azokkal szemben, akik nem képesek betartani az együttélési normákat.

Forrás: Miskolci Kommunikációs Kht.