Fiatal aktivistáknak szervezett tréninget az Európai Szocialisták Pártja

A jövő évi EP-választási kampányra szervezett felkészítő tréninget a párt fiatal aktivistáinak az Európai Szocialisták Pártja, Párizsban . dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő nyitotta meg a rendezvényt, amelyen részt vett Martin Schulz, az EP elnöke, akit a közelmúltban választottak meg az európai baloldali pártok közös jelöltjének az Európai Bizottság élére.

Megnyitó beszédében Gurmai Zita elmondta: az előző, 2009-es EP-választásokon – a kemény munka és a körültekintően kidolgozott választási program ellenére – az európai szocialista és szociáldemokrata pártok várakozáson alul szerepeltek. Az EP-képviselő szerint ennek legfőbb oka az volt, hogy a baloldal nem tudott felsorakozni egy közös jelölt mögött, aki kihívója lehetett volna a jobboldali José Manuel Barrosónak.
 
„Tanultunk az öt évvel ezelőtti tapasztalatokból. Ezúttal a megfelelő időben, egy átlátható és demokratikus folyamat eredményeként választottuk ki az európai szocialisták jelöltjét” – utalt az EP-képviselő a tagpártok által a közelmúltban jelölt Martin Schulzra.
 
A hétvégi párizsi rendezvényen az ESZP mintegy háromszáz aktivistája vett részt, akik az EU számos tagállamából – többek között Magyarországról – érkeztek. A jövő májusi EP-választásig még több alkalommal kerül sor az aktivisták hasonló továbbképzésére.