Fiatalok munkanélkülisége

Sajnálatos, hogy a Fidesz sikerpropagandaként próbálja beállítani azt a tényt, hogy Magyarországon is soha nem látott magasságokba emelkedett a fiatal munkanélküliek aránya.

A katasztrofális helyzetet, miszerint ma nagyjából minden harmadik magyar fiatal munka nélkül van, azzal próbálják relativizálni, hogy a válsággal sokkal jobban sújtott Spanyolországhoz és Görögországhoz hasonlítják hazánkat, ahol ez a mutató 50 százalék feletti, míg nálunk 30 százalék. Ez, akárhogy is nézzük, jóval az uniós (23,7 százalékos) átlag fölött van. Álságos módon, ne a legmagasabb mutatójú országokkal vessék össze hazánkat!

Örvendetes, hogy a Fidesz újabb és újabb programokat dolgoz ki a fiatalok álláshoz jutásának segítésére, de első körben talán olyan gazdaságpolitikát kellene folytatni, amely vonzza és nem taszítja a beruházásokat.

Ha Orbánék számára a fiatalok munkanélküliségének megoldása valóban kiemelt cél, és ennek ellenére nem képesek előrelépést elérni, akkor el sem merjük képzelni, mi lenne, ha nem kezelnék prioritásként a kérdést.

Az MSZP-nek van programja a fiatalok munkanélküliségének kezelésére, és kormányra kerülése esetén haladéktalanul hozzá is lát annak megvalósításához. Addig is arra kérjük a Fideszt és kormányát, hogy lehetőségeihez és képességeihez mérten próbáljon megoldást találni a fiatalokat sújtó munkanélküliség növekedésének megfékezésére.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja