Fiatalok munkanélkülisége: az ifjúsági garanciáról vitázott az Európai Parlament

„Európa-szerte jól ismerjük a fiatalok katasztrofális foglalkoztatottsági mutatóit, és az is vitathatatlan, hogy mindez óriási gazdasági és társadalmi költséggel jár.

Az európai szintű ifjúsági garancia bevezetésének ára ehhez képest lényegesen alacsonyabb lenne” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a hétfő esti plenáris vitához benyújtott hozzászólásában.

„Európának nincs jövője, ha nem tudunk munkát és biztos távlati lehetőségeket biztosítani a fiatalok számára. Az ő jövőjük ezért a mi jövőnk is” – fogalmazott a képviselő, utalva az Európai Szocialisták Pártja kampányára, amelyet az Európai Ifjúsági Garancia bevezetése érdekében indítottak egy évvel ezelőtt.

Az Európai Bizottság végül tavaly novemberben terjesztette elő az ezzel kapcsolatos a hivatalos javaslatot, amely szerint a 25 éven aluliaknak munkalehetőséget vagy továbbképzést biztosítanának, legkésőbb négy hónappal a tanulmányok befejezését vagy a munkahely elvesztését követően.

Gurmai Zita hozzátette: az ifjúsági garancia már több európai országban sikeresen működik. „Most, hogy az európai fiatalok közel negyede nem tud elhelyezkedni, az Európai Uniónak lépnie kell. Minél előbb meg kell találnunk a szükséges forrásokat, és biztosítani kell a politikai akaratot a garanciaprogram európai szintű bevezetéséhez” – zárta hozzászólását a képviselő.