2012. május 24. 15:09

Fiatalokon alapuló új társadalmi szerződésre van szükség!

„Európában egyre gyakrabban tapasztalhatjuk a jövőjük miatt aggódó fiatalok elégedetlenségét. A fiatalok közül leginkább a nők azok, akiknek gyakran többszörösen is hátrányos megkülönböztetéssel kell szembenézniük a munkaerő-piacon. Ezért olyan programokra, politikákra van szükség, amelyek egyenlőbb, kiegyensúlyozottabb társadalom felé mutatnak” – jelentette ki felszólalásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a finn Szociáldemokrata Párt 43. Kongresszusán.

Elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük napjaink kihívásait és problémáit, mert csak így tudjuk kidolgozni a sikeresebb jövőnk megvalósításához szükséges javaslatokat. Ma már nagyon jól érzékelhető, hogy a politikai baloldal igen fontos állomásához érkezett, miután 17 év után, ismét szocialista elnöke van Franciaországnak. Francois Hollande új fejezetet nyit nemcsak a válságkezelésben, de a kontinens jövőjében is.

Az egyik legsúlyosabb problémára a leghatékonyabb megoldást az Európai Ifjúsági Garancia jelentené mindazon – közel 5,5 millió – európai munkanélküli fiatal számára, akiknek így munkát vagy továbbképzési lehetőséget biztosítana. Olyanoknak, akik legalább négy hónapja befejezték tanulmányaikat, és nem találnak munkát, vagy éppen elvesztették korábbi állásukat. Egy új, fiatalokon alapuló társadalmi szerződésre van szükség – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Az Európai Szocialista Párt Nőszervezete a felvetett problémák megoldását hivatott előmozdítani. Azt, hogy a férfiak és nők között egyenlő bánásmódot, egyenlő és megosztott felelősséget kell biztosítani – a munkában és a magánéletben egyaránt. A valódi esélyegyenlőség azonban csak akkor érhető el, ha a nők gazdaságilag is függetlenek lesznek. El kell érnünk, hogy a fiatal nők és férfiak valóban úgy érezzék, hogy egyenlő esélyekkel indulhatnak szakmai és magánéletbeli céljaik elérésére – zárta beszédét dr. Gurmai Zita a Nőszervezet elnöke.