Csepeli MSZP | miutyi Csepel
2013. június 13. 16:32

Fidesz-botrány Csepelen

„Titkosított” szervezeti keretek között gazdálkodva, írásban szabályozott tulajdonosi elvárások nélkül, évi több tízmilliós vezetői fizetések érdemtelen kifizetésével, valamint arcpirítóan látványos visszaélésekkel és évtizedes ivócimborák „feltőkésítésével” vádolja a XXI. kerület önkormányzati vezetését a csepeli MSZP szervezet. A helyi szocialisták a Magyar Narancs június 13-i számában „A Csepel-Szentlőrinc-tengely” címmel megjelent leleplező-tényfeltáró cikk nyomán a helyi vagyonkezelő teljes menedzsmentjének távozását követelik.

Több kerületi érdekeltségű médium után ezúttal már az országos sajtó is foglalkozott azokkal a dél-kelet pesti furcsa összefonódásokkal, amelyek révén egyre inkább egyfajta kétes hírű „családi vállalkozássá” silányítják a XXI. kerületi önkormányzat közfeladatokat ellátó vagyonkezelőjét. A tényfeltárás eredményeként, minden titkolózás ellenére egyre valószínűbb, hogy egyes XXI.-, illetve XVIII. kerületi városvezetők sikeresen építettek ki és működtetnek egy olyan rendszert, amely kölcsönös szívességnyújtás alapján folyamatos és zsíros bevételt eredményez helyi politikusok rokonainak és barátainak. A nemrég napvilágot látott információk alapján keresztbe foglalkoztatások és keresztmegbízások egyaránt jellemzik a csepeli és pestlőrinci önkormányzati cégek viszonyrendszerét, a kérdés csupán az, hogy mindez mennyi ideje zajlik és milyen méreteket ölt. Mindemellett a csepeli városgazda vezetője –aki feladatát munkaköri leírás nélkül, mégis prémiummal kistafírozva, korlátlan gépkocsihasználatot élvezve látja el– és társai átlagosan évi több tízmilliós fizetéseket tettek zsebre.
 
A legújabb botrány egyik főszereplője –a XVIII. kerület vagyongazdálkodó és városüzemeltető cégeinek emblematikus figuráin és alpolgármesterén túl– Werner Péter, aki a jelek szerint nem csak Németh Szilárd és Borbély Lénárd feltétlen bizalmát és támogatását élvezi, de a XVIII. kerületi polgármester kegyeit is kiérdemelte. Hiszen a csepeli Városgazda (CSEVAK) vezérigazgatójaként, illetve ezzel párhuzamosan a Banyár László vezette lőrinci cég igazgatósági elnökeként is tevékenykedik - jelentős juttatásokért.
 
A napokban kibogozott legfrissebb szál lényege, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat nagyjából 8 millió forint értékű megbízást adott egy olyan kisvállalkozásnak, amelynek tulajdonosa, Horváth Péter Csomó Tamás KDNP-s kerületi alpolgármester sógora. Nem sokkal később a csepeli Városgazda is fantáziát látott ugyanebben a várpalotai illetőségű cégben és havi bő félmilliós megbízásokkal látta el nem kevesebb, mint hat hónapon keresztül. A csepeli önkormányzat emellett Werner feleségének cégét is rendszeres megrendelésekkel látja el, Badacsonyból ő szállítja közpénzből a reprezentációs bort Németh Szilárdnak és vezérkarának, valamint a Werner Péter vezette Városgazda Zrt-nek. Jó ideje foglalkoztatja Dámsa József lőrinci fideszes képviselő hitvesét is. Hab a tortán, hogy Banyár és Werner munkakapcsolata sem a közelmúltban kezdődött, hiszen a 90-es évek közepééig résztulajdonosai voltak ugyanannak a vállalkozásnak.
 
A felháborító összefonódásokat látva az MSZP XXI. kerületi frakciója megdöbbenését fejezi ki és a következő képviselőtestületi ülésen követelni fogja a Csepeli Városgazda Zrt. összes vezetőjének távozását. Emellett képviselőink jogászokkal egyeztetve a bűntető-feljelentéseket is előkészítik. „A Magyar Narancs újságírója által feltártak beigazolták a korábbi feltételezéseinket és megmutatták, hogy nehezen átlátható összefonódások és off-shore cégek árnyékában folyik a csepeli városüzemeltetés” – reagált a hírre Szenteczky János önkormányzati képviselő. Hozzátette: „Mivel Németh Szilárd polgármester (és országgyűlési képviselő…, és fővárosi képviselő…, és rezsikommandós…), valamint a gazdasági végzettség nélkül gazdasági ügyekért felelős Borbély Lénárd alpolgármester (és országgyűlési képviselő…, és …?) alig tartózkodnak a kerületünkben, nem csoda, ha az általuk kiválasztott cégvezetők és barátaik, illetve üzlettársaik is lazán értelmezik a szabályokat és úgy végeznek vérlázító tevékenységet, hogy még a látszatra sem utalnak. Kérdés, hogy mindezt a csepeli Fidesz-frakció tudtával és beleegyezésével, vagy csak a Némeht-Borbély duó utasítására megszavazva teszik?!”
 
„Megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy a csepeli vagyongazdálkodó és a kerület vezetői a sorra bezáró csepeli vállalkozások és üzletek ellenére gőzerővel azon dolgozik, hogy Zuglóhoz hasonló módon közpénzből finanszírozott helyiségeket biztosítson a „kormánypárti táncdalénekes” Palcsó Tamás trafikjainak ahelyett, az évek óta húzódó gazdasági válság, illetve a kormány dilettáns kríziskezelő tevékenysége miatt megroppant csepeli egzisztenciák és vállalkozások boldogulását segítenék. Sőt, más településeken működő vállalatokat hoznak helyzetbe és a haverokat pénzelik. A 2014-es választások után, ahelyett, hogy évekig visszamutogatnánk és az előző vezetés hibáit okolnánk, azon leszünk, hogy a programunkat végrehajtva ne csak a túlélést, hanem a tisztes boldogulását biztosítsuk a csepeli vállalkozásoknak.” – tette hozzá Dobák István önkormányzati képviselő, Csepel és Soroksár választókerületének felelőse.
 
Budapest, 2013. június 13.
A csepeli önkormányzat MSZP frakciója