mszp.hu | Belföld | nemzetiségi szószólók
2015. június 08. 16:07

Fidesz-KDNP felpuhítaná a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP a nemzetiségi szószólókkal nyújtatott be törvénymódosítást, hogy felpuhítsák a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat és bővítsék a képviselői juttatásokat. 

Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a most benyújtott törvényjavaslat - a decemberben már elbukotthoz hasonlóan - lehetővé tenné, hogy az országgyűlési képviselők is tagjai legyenek a térségi fejlesztési tanácsoknak.

Az összeférhetetlenség eltörlésével "fideszes országgyűlési képviselők, fideszes végrehajtó emberek" kerülhetnének zsíros pozíciókba - mondta, hozzátéve: a tanácsok osztják szét az uniós fejlesztési pénzeket.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke közölte: a javaslat szerint a képviselők üzemanyagkártyájukat több mindenre is használhatnák, illetve bármikor lakást bérelhetnek, valamint a frakciók a működésükhöz rendelkezésükre álló keretet ciklusokon átnyúlóan is felhasználhatnák.

Harangozó Tamás szerint a javaslat törvény- és házszabályellenes, mert a nemzetiségek bizottsága csak a nemzetiségeket érintő kérdésekben adhatnak be előterjesztéseket az Országgyűlésnek.

Mint mondta, tudni szeretnénk, hogy valóban "sunyi és pofátlan koalíciót" készül kötni a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP ez ügyben. Szerinte ugyanis semmi értelme nem lett volna úgy benyújtani a törvényjavaslatot, hogy ha nincs mögötte ellenzéki támogatás, mivel kétharmados törvényről van szó.

Hangsúlyozta, az MSZP nem vesz részt ebben "a pofátlan koalícióban".

Harangozó Tamás azt is firtatta, mit kap ezért cserébe a Jobbik és az LMP. Felszólította Rogán Antal, a Fidesz, Vona Gábor, a Jobbik és Schiffer András, az LMP frakcióvezetőjét, hogy nyilatkozzon, támogatják-e a törvényjavaslatot.

A szocialista politikus közölte: nyilatkozzanak "a feltehetően és láthatóan bábuként mozgatott kisebbségi szószólók", hogy a benyújtott javaslatot egyeztették-e a saját nemzetiségi önkormányzatukkal, vagy magánakcióról van szó.
    
Harangozó Tamás úgy fogalmazott, ha az emberek nélkülöznek, akkor a parlamenti képviselők nem szavazhatnak meg magunknak könnyebb életet.
    
A nemzetiségi szószólókból álló magyarországi nemzetiségek bizottsága kedden nyújtotta be az országgyűlési törvényt módosító javaslatát, miszerint a független képviselőkkel azonos működési és ellátási juttatásokat kapnának a nemzetiségi szószólók is. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a képviselő az üzemanyagkártyával felhasználható keretösszeg erejéig jogosult a belföldi közforgalmú közösségi közlekedési eszköz igénybevételére jogosító helyi és helyközi bérlet, valamint helyközi menetjegy - számlával igazolt - költségeinek megtérítésére.
    
Decemberben az igazságügyi bizottság kezdeményezett ez ügyben törvénymódosítást, akkor az autópálya-matricát is fizethették volna a képviselők az üzemanyagkártyájukkal. Az akkori javaslatot a Fidesz-frakció javaslatára levették a parlament napirendjéről.