Stop
2012. szeptember 11. 09:56

Fidesz-világ a végeken: Kuss legyen az állampolgároknak!

Ellenzéki képviselők továbbra sem értik, miért kellett "befogni" az egri polgárok száját. Az egyik szocialista városatya szerint a fideszes politikusok gyáván elfutottak a nekik nem tetsző, őket kritizáló vélemények elől azzal, hogy betiltották a közgyűlések utáni lakossági hozzászólásokat.

"A rendszerváltás egyik vívmánya volt Egerben, hogy a polgárok közvetlenül, a közgyűlésen is elmondhatták véleményüket, feltehették kérdéseiket a várost érintő ügyekben" - mesélte portálunknak Pál György. A helyi alapokmány módosításával ezt a demokratikus vívmányt rombolta le a Fidesz Egerben. "Gyáván elfutottak a nekik nem tetsző, őket kritizáló vélemények elől" - tette hozzá az egri MSZP önkormányzati képviselője.

Pál azt is megjegyezte: a helyi fideszesek semmilyen ellenzéki javaslattal kapcsolatban sem voltak kompromisszum képesek, pedig azok szerinte előremutatóak, a részvételi demokráciát erősítőek voltak. A véleményeket lesöpörték, egy képviselőjük régebbi szavait idézve, most (még) megtehették.

A lakossági hozzászólások eltörlésére a városvezetés és a jegyző szerint is azért van szükség, mert több hozzászóló oda nem illő témákat emleget, sokszor személyeskedik. A témában kiadott, korábbi városházi közlemény szerint az, akinek baja van, az egyebek közt menjen el személyesen az illetékes hivatalokhoz, saját képviselőjéhez, jelentkezzen telefonon, írjon e-mailt, menjen el a képviselői fogadóórákra és jelenjen meg a közmeghallgatáson. Az állampolgári felszólalás lehetőségének eltörlésével egyidejűleg a testület döntött arról, hogy az eddigi egy helyett a jövőben évente két közmeghallgatást tart.

A közgyűlés Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának ellenzéki elnöke úgy látja: itt igazából arról lehet szó, hogy a kormánypárt politikusai nem kíváncsiak a sokszor őket is kritizáló véleményekre. Dr. Csarnó Ákos az indokolás azon részével egyetért, hogy sokszor oda nem illő stílusban és témákban szólalt fel egy-egy helyi lakos, de ez egyrészt a felszólaló felelőssége, másrészt a közgyűlést vezető elnöké.

"Az évi plusz egy közmeghallgatással valójában a döntéshozók csak saját lelkiismeretükre szeretnének szépségtapaszt, de lássuk be: fél év alatt is történhet olyan nagy horderejű közérdekű esemény, amely érdekelheti az embereket" - hangsúlyozta az LMP-s politikus.

http://www.stop.hu/belfold/fidesz-vilag-a-vegeken-kuss-legyen-az-allampolgaroknak/1081435/