Fideszes ámokfutás az egészségügyben

Vajon milyen botrány kell még, hogy Orbán Viktor észrevegye: az egészségügy életveszélyes állapotban van?

Szócska államtitkár és az általa irányított Gyemszi nagy lendülettel, ám a tudás és a tapasztalat teljes hiányával esett neki az egészségügy átalakításának. Az eredményt látjuk, a végeredménybe belegondolni sem merünk.  

Az elmúlt két és fél évben számtalan formáját láttuk az egészségügy tönkretételnek. Államosítás, a betegutak zsákutcába terelése, kórházak és osztályok bezárása,az egészségügyi kassza lepusztítása,és számos további "ötlet".  

A választások előtt a Fidesz mindent ígért, épp csak a teljes magyar GDP egészségügybe történő átcsoportosítását nem. A lufi kipukkadt, a durranás zaja azonban éppúgy beszédes, mint többi Fidesz-ígéret esetében.  

Mostanra kiderült, hogy az egészségügy ugyanúgy mostohagyereke a kormánynak, mint az oktatás vagy a szociális ágazat. Látványos bizonyítéka ennek a jövő évi költségvetés, melynek az egészségügy ismét nagy vesztese lesz.

Mint kiderült, a Gyemszi letiltotta az újonnan kinevezett kórházigazgatókat arról, hogy intézményeik valós gazdasági helyzetéről beszéljenek. A költségvetés ismeretében ez az adósság eléri a 100 milliárd forintot. Az igazgatók, szakmai szervezetek hallgatnak – pedig "vétkesek közt cinkos, aki néma."  

Szerencsére az egészségügyi dolgozókat nehezen tudja zsarolni a kormány, bár mindent megtesz ennek érdekében. A hírek szerint továbbra is zárolják az egészségügyi mozgóbéreket, ami az ágazat szinte valamennyi dolgozóját érinti. Az amúgy is alacsony jövedelmű rétegek tovább szegényednek, még nagyobb számban fogják  elhagyni az ágazatot és az országot.  

Az egészségügy finanszírozása messze alulmúlja az európai átlagot, és nagyságrendekkel rosszabb, mint az elmúlt 20 évben bármikor. Ez a kormány súlyosan veszélyezteti a lakosság egészségét és a betegek gyógyulási esélyeit. Ha Szócska Miklós nem tud megbirkózni az egészségügyet érő csapásokkal, mondjon le az ágazat vezetéséről!  

Havas Szófia,
az MSZP egészségpolitikusa