Pécsi Stop
2012. október 02. 11:57

Fideszes haverok, csókosok polipja szivattyúzza a közpénzeket

Közel 107 millió forint közpénzt költöttek önkormányzati cégek Páva Zsolt polgármesterré választása óta öt ügyvédi irodára. A szocialisták szerint a pénzszivattyú egy jól felépített rendszer, egy polip.

A témában Tóth Bertalan, az MSZP pécsi közgyűlési frakcióvezetője tartott kedden délelőtt sajtótájékoztatót. Egy éve kezdeményezték, hogy szeretnék megismerni a városi cégek külsős szerződéseit. Nem volt egyszerű a kezdeményezés, először befogadták, de később nem ment könnyen - így a baloldali politikus.

- Mindenféle trükköt bevetettek a cégek, hogy minél később jussunk az információhoz - így Tóth. - Volt olyan cég, amelyet be kellett perelni, és két nappal a tárgyalás előtt engedtek betekinteni minket a szerződésekbe. A párt, amely a várost, az országot vezeti nem érdekelt abban, hogy az emberek megismerjék a szerződéseket. Az Országgyűlésben is az üvegzseb rendelkezéseinek eltörlése a cél, üzleti titokra hivatkozva.

Tóth Bertalan szerint rendszer épült ki Pécsett, ahol "csókosok és haverok kapnak városi pénzeket". Olyan, mint egy polip. Vannak cégek, emberek, akik újra és újra megjelennek a rendszerben, illetve cégeknél ugyanazok az emberek jelennek meg.

Első körben az ügyvédi szerződéseket dolgozták fel. Tóth elsőként Komlódi Andrást mutatta be, aki a TAKA vezetőjeként korábban adatok kikérésével hívta fel magára a figyelmet, ám ez elsikkadt, mióta Páva Zsolt a polgármester, és a Fidesz irányítja a várost. Komlódi azóta 11.862 millióba került a pécsieknek.

Haszán Péter Páva ügyvédtársa volt, ő 13,025 millió forintjába került a pécsieknek. Tunyoghy Szabolcs egyik ügyvédjelöltje Őri László pécsi fideszes önkormányzati képviselő, 17,4 millióba került eddig.

Bíró Balázs korábban Budapesten dolgozott, médiajogász, Belénessy Csabával ápol jó kapcsolatokat, a szocialisták adatgyűjtése alapján eddig 27,6 millióba került.

A piramis csúcsán, vagy ha úgy tetszik, a polip fejéhez legközelebb Kamondi Mónika, Pécs sztárügyvédje áll - mondta Tóth Bertalan, hozzátéve, hogy Kamondi széleskörű szakmai tudásával lepte meg a szocialistákat, 37 millió forintot kóstált eddig.

Kamondi Mónika férje az a Szalai Sándor, aki egy ellenzékinek erős túlzással sem nevezhető hírportál tulajdonosa, maga is csinos városi szerződéseket tudhat magáénak.

Tóth Bertalan elmondta: eddig összesen 106,9 millió forintot adtak ki városi cégek a fenti ügyvédekre, amióta a Fidesz irányítja a várost. Szebellédi István, Páva Zsolt polgármester gazdasági tanácsadója azt mondta: véget vetettünk annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az önkormányzatnál számolatlanul szórták a közpénzeket. - Az összeg megegyezik a három éve ígért gazdaságfejlesztési alappal, és elég lenne a pedagógusok bankszámla vezetési kompenzációjára - tette hozzá a baloldali politikus.

Tóth Bertalan azt ígérte: folytatják az adatok feldolgozását.

Újságírói kérdésre Tóth Bertalan elmondta: a baj az, hogy a dolog rendszerszerűen működik. Egy cégnek nyilván van ügyvédje, de hogy ugyanaz az iroda felbukkan 3-4 cégnél, ahol jogi osztály működik, azt nem értik.

Forrás: Pécsi Stop  

http://www.pecsistop.hu/belfold/toth-fideszes-haverok-csokosok-polipja-szivattyuzza-a-kozpenzeket/1087736/