mszp.hu | Belföld | állami földek
2015. július 30. 14:52

Fideszes lopásminta az állami földekhez

Egy mányi állami területre telepített kajsziültetvényt az NFA a korábbi használóval való előzetes egyeztetés nélkül Balogh Zoltán Lászlónak adta bérbe. Balogh Zoltán László esztergomi illetőségű ügyvéd, az Esztergomi Lakásfenntartó Szövetkezet képviselője, egyben mezőgazdasági támogatásra jogosult termelő is, mányi lakcímmel. Kérdés, az NFA-nál miért nem tűnt fel senkinek, hogy Balogh Zoltán László két különböző állandó lakhellyel is rendelkezik?

A választ csak a földalapkezelőnél tudhatják, sejtéseink viszont nekünk is vannak: Balogh Zoltán László a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés fideszes tagja, egyben a fideszes Nemzeti Agrárkamara Etikai Bizottságának és a Komárom-Esztergom megyei agrárkamarának az elnöke.

A megbízási szerződést idén január 23-án kötötték, amikor a korábbi bérlő az idei termés érdekében időszerű munkákat már elvégezte. A szerződés szerint az új használó a korábbi használóval a mezei leltár, valamint az értéknövelő beruházások tekintetében elszámolni köteles. Ennek ellenére Balogh Zoltán László a mai napig nem számolt el a korábbi használóval, pedig úgy jutott hozzá az idei terméshez, hogy nem volt ráfordítása, nem telepített semmit.

Ebből a mintaszerű történetből látszik, hogy a Fidesz a bukása előtt az értékes állami földvagyont még gyorsan a csókosok kezére kívánja játszani. Mivel mostanra kiderült, hogy az előző ciklusban a földpályázatokat csalással megnyerő csókosok szinte semmit nem tartanak be abból, amit vállaltak, most örökre felmarkolnák az értékes földvagyont.

Ezt támogatja a Fidesz agrártagozataként működő MAGOSZ és a Nemzeti Agrárkamara. A fentiek alapján világos, hogy azért, mert a vezetői vastagon érintettek a botrányban. Azonban a törvénytelenül elvett vagyon bármikor törvényesen visszavehető. Az állami földvagyon-privatizációt minden formában nemzetellenesnek tartjuk és a kormány bukása után azonnal visszacsináljuk.

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő