mszp.hu | Belföld | közlemény gyermekétkeztetés
2014. június 26. 11:47

Fideszes nyári gyermekéheztetés

A Fidesz-kormány csaknem 400 ezer gyermeket kizár a nyári étkeztetésből azzal, hogy mindössze 120 ezer gyermek számára biztosít napi meleg ételt a központi költségvetésből a nyári szünetben. Vagy a Fidesz nem tudja, hogy ma Magyarországon félmillió gyermek éhezik? Kérdezzük a kormányt: az éhesen maradt 400 ezer gyerekkel mi lesz?

A nyári gyermekétkeztetést még az MSZP-kormány vezette be. A Fidesz ezt azóta csak gáncsolja. Adminisztratív akadályokkal nehezítik a nyári gyermekétkeztetés megszervezését az önkormányzatok számára, ezért tavaly már csak 1140 település tudott pályázni – szemben a négy évvel ezelőtti 2400 pályázattal.

Azzal, hogy a Fidesz 400 ezer gyermeket kizár a nyári étkeztetésből, a saját alaptörvényét is megsérti. Az ugyanis kimondja: „Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz”.

A nyári gyermekétkeztetés biztosítása a magyar állam kötelessége. Ezért továbbra is várjuk a kormány válaszát: szerintük mit egyen az 400 ezer nehéz sorsú gyermek, akiket éhesen hagynak? Mit tesznek azért, hogy az év minden napján minden rászoruló gyermek elé legalább egy tál meleg étel kerüljön?

Bangóné Borbély Ildikó,
országgyűlési képviselő