mesterhazy.hu
2012. április 08. 07:25

Fideszes pitbull a Sándor-palotába?

Mesterházy Attila írása a héten

A vezér tévedett.
 
Orbán Viktornak nem volt igaza 2010-ben, amikor egyik bábját ültette az államfői székbe. Már akkor is voltak, voltunk, akik látták, hogy ebből baj lesz: Schmitt Pál rossz hírbe hozza az országot, továbbá megszűnik az a kontroll, ami nem csak az ellenzéknek, hanem - bármilyen furcsán is hangzik - a kormánynak is érdeke. A mindenkori kormány is jobban jár, ha nem utólag kell kínosan visszavonulnia egy-egy rossz ötletétől, hanem van olyan ellensúly, amely visszalendíti, mielőtt nagyobb baj történne. Orbán Viktor azonban tévedhetetlennek hitte magát és nem tartott igényt az ilyen fajta ellensúlyra.
 
A miniszterelnök akkor is tévedett, amikor azt hitte: megvédheti Schmitt Pált. Orbán nem számolt azzal, hogy akik eddig is védelmezték azt, ami a sajtószabadságból megmaradt, és akik eddig is tiltakoztak az Orbán-féle egyeduralom kiépülése ellen, most sem fognak hallgatni. Pártok, civil szervezetek és egyszerű állampolgárok fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy a köztársasági elnök csalt, és csalását igaztalan állításokkal tetézte. Fontosnak és tiszteletet érdemlőnek tartom, hogy a Fideszt támogató értelmiség és média egy része is a sarkára állt, az elemi emberi tisztesség mellett kötelezte el magát. Orbán Viktor azt hitte, hogy a személye iránti lojalitás mindent felülír, hogy pusztán hatalmi szóval mindig mindenkiből kizsarolhatja a támogatást. Nem így van. Kiderült: sokan vannak, akiknek emberi és szakmai tisztességük a vezér parancsánál fontosabb.
 
Remélem, hogy ez egyfajta pszichológiai áttörés kezdete lehet, amelynek eredményeként a vezérpolitika megkérdőjeleződik. Ettől még a meggyőződéses, becsületes jobboldaliak jobboldalisága megmarad, ez így is van rendjén. Ám végre lehetőség nyílhat a párbeszédre és a megállapodásra néhány alapvető közös nemzeti érték kapcsán.
 
Orbán Viktor jelenleg egy újabb tévedés elkövetésére készül. Mikor "az alaptörvény megvédésére kész" politikust vizionál a köztársasági elnöki posztra, akkor valójában azt mondja: egy fideszes pitbullt költöztet a Sándor palotába.
 
Azonban miről is van szó? Miért is kellene megvédeni az alaptörvényt? Hiszen kormányon van az a pártszövetség, amely ezt az alaptörvényt elfogadta. Csak nem azért kell őrkutyát állítani az alaptörvény mellé, mert Orbán Viktor tudja, hogy a Fidesz-rendszert csak a Fidesz támogatja? Csak nem azért, mert Orbán Viktor vereségre készül? De bizony: Orbán tudja, hogy nem az országnak, hanem önmagának építi rendszerét. És egyre erősebben sejti azt is, hogy ezzel a politikával veszíteni fog.
 
A köztársasági elnöknek "a nemzeti egység megtestesítőjének kellene lennie, vagyis pártok és pártérdekek felett álló, köztiszteletben álló és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű közéleti személyiségnek". Fontos, "hogy képes legyen integrálni különböző nézeteket, tehát ha az országban valamely fontos kérdésben vita alakul ki, akkor a magyar érdek megfogalmazása érdekében képes legyen integráló szerepet játszani". Ezen túlmenően a saját szakterületén álljon mögötte jelentős életmű", valamint "rendelkeznie kell "nemzetközi tekintéllyel, elfogadottsággal, a nemzetközi világgal való kommunikáció képességével". A Fidesz elnöke ma, miniszterelnökként, hátat fordít ezeknek az elveknek, és azoknak a választóknak, akik hittek abban, hogy Orbán Viktor ilyen elvek szerint gondolkodik. Orbán saját 2005-ös szavain tapos, mikor Kövér László vagy Áder János államfővé jelölésén gondolkodik.  
 
Bízom abban, hogy most, ebben a lélektani pillanatban sokan felteszik maguknak a kérdést a Fidesz-táborban, miért is kellene támogatni egy olyan rendszert, amely nyíltan a nemzet egysége ellen dolgozik, és amely egyébként képtelen az ország működtetésére is. Orbán tévedései alámossák saját hatalmát, amely ha elsüllyed, végre kísérletet tehetünk a nemzeti egység helyreállítására.