MTI/mszp.hu
2011. október 28. 14:49

Fideszes politikusokat fenyeget börtönnel Kocsis Máté

Az MSZP-s Nyakó István szerint Kocsis Máté fideszes politikusokat, köztük saját magát fenyegeti börtönnel, amikor büntetőjogi kategóriává tenné a kiszolgáltatott emberek - például a hajléktalanok - megalázását.

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester - akit a közelmúltban a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referensének neveztek ki - kapcsolódó módosító indítványban javasolta: a büntető törvénykönyv mondja ki, hogy aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva, arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Erre reagálva Nyakó István, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi parlamenti bizottság szocialista tagja az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy Kocsis Máté javaslata voltaképpen fideszes politikusokat, köztük magát az előterjesztőt fenyegeti börtönnel. Az MSZP-s képviselő ezt azzal indokolta: éppen Kocsis Máté állította a hajléktalanokat célpontként a társadalom elé, amikor népszavazást kezdeményezett a VIII. kerületben a többi között a kukázást tiltó rendelet hatályban maradásáért, illetve a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltásáért.

Nyakó István szerint a javaslat alapján "lehet, hogy megérdemelne egy tárgyalást" Tarlós István főpolgármester és a Fidesz "embertelen, megalázó" hajléktalanpolitikája is.

Az MSZP-s képviselő hozzátette: a kormánypártok nemcsak a hajléktalanokat alázták meg az elmúlt másfél évben, hanem társadalmi csoportok sorát a nyugdíjasoktól a rendvédelmi dolgozókon és a bírókon át a munkanélküliekig, a táppénzesekig és a közalkalmazottakig.