mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2017. augusztus 16. 13:19

Fideszes reform: szinte megszűnt a munkavédelmi ellenőrzés, több a munkahelyi baleset

Fideszes reform: szinte megszűnt a munkavédelmi ellenőrzés, több a munkahelyi baleset
A Fidesz felelőssége, hogy nem működik a munkavédelmi ellenőrzés rendszere. A közigazgatás reformját büszkén hirdető kormány megszüntette a munkavédelemmel foglalkozó önálló szervezetet, a feladataival pedig a kormányhivatalok leterheltségét növelte meg. A fideszes újítás eredményeként, míg a munkabalesetek száma 2002 és 2011 között több mint 40%-kal csökkent, addig 2011és 2016 között több mint 30%-kal nőtt.
  Orbán rendszerében a legnagyobb pályázatokat a tűzhöz közel álló oligarchák nyerik, mint fővállalkozók. Ők aztán az alsóbb szintekre is osztanak a helyi fideszes alvállalkozóknak, akik még mindig nem végeznek érdemi munkát. A sor végét zárja a tényleges kivitelező, aki a teljes összeg töredékéért elvégzi a munkát azért, hogy meg tudjon élni. Ennyi pénzből kell kigazdálkodnia mindent, a megfelelő munkavédelem biztosítását is. Ez az, amire ebben a rendszerben nem jut pénz, de meg sem próbálnak költeni rá, mivel nagy eséllyel úgysem kapnak ellenőrzést. Abban az esetben, ha mégis kapnának, a büntetés összege nevetséges.
 
A kormány nemcsak jogilag szolgáltatja ki a munkavállalókat, hanem a testi épségüket vagy az életüket is veszélybe sodorja azzal, hogy leépítették a munkavédelmi ellenőrzéseket, mindezt megalapozza az is, hogy míg 2002 és 2011 között felére csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma addig ez a szám 2011 és 2016 között szinte változatlan.
 
A Fidesznek csak az ember nem számít.
 
Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok