Belföld | tudásválság közlemény felsőoktatás
2013. november 29. 15:25

Fideszes tudásválság a tények tükrében

A Fidesz a választások közeledtével igyekszik sikerként beállítani felsőoktatási rendszerét. A tények nem ezt igazolják. 2010 óta a Fidesz kizárta a legszegényebb gyermekeket az egyetemekről, a tehetősebbeket pedig külföldre kényszerítette. Több mint 40 ezren már meg sem próbáltak bejutni a magyar egyetemekre. Már önmagában ez veszélyezteti a modern tudásgazdaság megszervezését, így az ország jövőjét.

A Fidesz most arra büszke, hogy a felsőoktatásban összesen 59 ezer hallgatót finanszíroz az állam. Ehhez képest az MSZP-kormány utolsó évében közel 70 ezer hallgató kezdte meg tanulmányait alap- és mesterszakon ingyen, ezen felül a doktorandusz-hallgatók számára is rendelkezésre álltak ingyenes képzési helyek.

Ma nincs olyan területe a felsőoktatásnak, ahol a Fidesz-változások több tudást, jobb képzést, magasabb színvonalat eredményeztek volna. Kevesebb jelentkező, kevesebb pénz, növekvő félelem és elbocsátás uralkodik az egyetemeken. Nem véletlen, hogy egymást érték a tüntetések, hogy az egyetemisták politikától független ellenállásba kezdtek a jövő felélése ellen.

Az elmúlt három év jelentős részben elbukott fideszes ötletei magukért beszélnek: teljesen önköltséges képzés, félmilliós tandíj, egyes szakokon felszámolt állami férőhelyek, röghözkötés, súlyos tízmilliárdos elvonások, az állam költségvetésében időzített bombaként ketyegő Diákhitel 2 konstrukció.

Kormos Kata,
szóvivő