Belföld
2012. december 13. 16:41

Fideszes zsebekbe vándorló fejlesztési pénzek

A dél-dunántúli régió friss szálláshelypályázatán a közel 90 baranyai jelentkezőből hat kapott támogatást. Közülük kettő erősen fideszes kötődésű, Tiffán Zsolt pedig konkrétan a Fidesz Baranya megyei elnöke, a fejlesztésekkel foglalkozni hivatott Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

Amellett, hogy a nyertes pályázók fele fideszes, a Baranyából elnyert támogatási összegek 60 százaléka is fideszes pályázókhoz vándorolt.

A Hausmann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. "Szálloda kialakítása belvárosi műemléki épületben Pécsett" című pályázata 223 millió forint támogatást nyert. Bár a cég Hausmann néven fut, valójában a Fidesz egyik helyi háttérembereként ismert Schneider János érdekeltsége. Schneider korábban a Fidesz-KDNP színeiben a pécsi közgyűlés képviselője is volt, jelenleg a Pécs Holding Igazgatóságának, valamint az Ipark felügyelőbizottságának tagja.

A Mátrix-Workmanlike Kft. Pogányban nyert 270 millió forintot.  Bár a társaság honlapja igen szegényes, hiszen másfél éve frissült utoljára, annyi bizonyos, hogy ügyvezetőjén, Zsuffa Ákoson keresztül szervesen kapcsolódik az orbáni fogászati turizmus programirodához.

A főnyeremény azonban a villányi Colchicum Kft-jé, amely 108 millió forinttal gazdagodott. A társaságot alig fél éve hozták létre 500 ezer forint tőkével, a társaság tagja Tiffán Ede villányi borász és fia, Tiffán Zsolt, aki szintén borász, "mellesleg" pedig a Fidesz baranyai elnöke és parlamenti képviselője, a megyei önkormányzat elnöke.

Tiffán Zsolt, akire a megye fejlesztési pénzeit, az adófizetők pénzét bízták csak a saját zsebét tömi tele. Pozíciójával visszaélve elszívja a forrásokat a hétköznapi pályázók, vállalkozások elől, miközben egy néhány hónapos céggel közel 110 millió kaszál. Ez lenne Baranya megye jövője? Ez lenne a nagy Fidesz-ígéret vége?

Ha csak egy kicsi is maradt még Tiffán Zsoltban abból az általa oly sokat hangoztatott keresztényi erkölcsből, akkor most azonnal lemond tisztségéről.  Ha csak egy kicsi is maradt még a Fidesz országosan is eljátszott becsületéből, akkor pedig olyan emberekre bízza a megyei fejlesztéseket, akik nem csak a saját zsebüket képesek tömni. Ez esetben a leváltásuk után talán még belenézhetnek a választóik szemébe.

Tóth Bertalan,
az MSZP elnökségi tagja, pécsi frakcióvezető

Nagy Attila,
a Baranya Megyei Önkormányzat tagja