Figyelemelterelés a bevándorlásellenes kampány

Kivonult a frakció az ülésteremből; L. Simon nem tartja problémának a gyermekszegénységet és a korrupciót; folytatódik az elmúlt hónapok ócska propagandája - ülésezik a Parlament.

Figyelemelterelés a bevándorlásellenes kampány
    
Éles, bekiabálásokkal tarkított vita alakult ki Harangozó Tamás (MSZP) és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára között. A szocialista politikus szerint a kormány a bevándorlásellenes kampánnyal a szegénységről, a korrupcióról, az egészségügy, az oktatás állapotáról és a kivándorlásról akarja elterelni a figyelmet. A kampány azt a célt szolgálja, hogy azok a milliók, amelyek a létminimum alatt élnek, féljenek és gyűlölködjenek, mert addig sem veszik észre, hogy a nyomoruk oka a Fidesz.

Harangozó Tamás szerint az emberek nem a bevándorlók miatt nem kapnak időpontot vérvételre vagy kell évekig várniuk egy műtétre. Bírálta az oktatási rendszert is, amely szerinte elitista, feudális, barbár, és visszarepíti az országot a középkorba.

Szerint a kormánypártok oligarchái nem bírják abbahagyni "az ipari lopást", mert "a korrupció az önök egyetlen valódi kohéziós ereje". Az ellenzéki képviselő azt mondta, ha a kormány nem képes itthon tartani a fiatalokat, a végén még ő fog könyörögni a bevándorlóknak, hogy valaki jöjjön már ide éhbérért dolgozni, hogy a kormánypártok "nyugodtan, zavartalanul lophassanak".

L. Simon László válaszkifakadásában többek között arra is rámutatott, hogy a kormány számára mi jelent problémát ma Magyarországon, és mi nem. Íme:

A törvényjavaslat "az elmúlt hónapok ócska propagandájának" része

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a Fidesz kezdeményezte törvénymódosítás nem fog megoldani semmit, az csak "az elmúlt hónapok ócska propagandájának" a része. A szocialista politikus úgy látja, a magyar kormány nem is akarja kezelni a menekülthullámot.

Mint mondta,  Rogán Antal nem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy nincsenek meg a kormány eszközei, ugyanis - fejtette ki - a ma hatályos szabályok is előírják: a papírok nélkül érkezőket a menekültügyi eljárás lefolytatásáig őrizetbe kell venni.

A menekültkérdés - folytatta - valódi intézkedéseket kíván, elsősorban közös európai megoldást, ám ennek Orbán Viktor miniszterelnök kerékkötője.

Ha a kormányoldal érdemi javaslatot kíván tenni, akkor az MSZP arról szívesen tárgyal, de a szocialisták nem kívánnak részt venni egy olyan törvényjavaslat vitájában, amely nem több mint egy propaganda-hadjárat újabb eleme - mondta Harangozó Tamás, akinek felszólalása után a szocialista képviselők kivonultak az ülésteremből.

Demeter Márta és Gőgös Zoltán szocialista képviselők távoznak az MSZP-frakció tagjainak Szegénység, Kivándorlás, Korrupció és Káosz az oktatásban feliratokkal felmatricázott laptopjai mellett a menedékjogról szóló törvénymódosítás általános vitájáról az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Vissza kellene állítani a régi javadalmazást

Gőgös Zoltán, az MSZP vezérszónoka kijelentette: jelenleg méltatlan helyzetben vannak a kistelepülések vezetői, és az lenne a megoldás, ha visszaállítanák a régi javadalmazást. Ebben a formájában a szocialisták nem támogatják a javaslatot, de nem azért, mert nem akarnák emelni a polgármesterek fizetését, meglátásuk szerint ugyanis nagyon antidemokratikus megoldás lenne, ha demokratikus úton megválasztott embereket hoznának olyan helyzetbe, hogy gyakorlatilag a belügyminiszter lenne a főnökük - magyarázta. Hozzátette: a közmunkások létszáma alapján rendeznék az ügyet, holott nem mindegy, hogy a közmunkások milyen feladatot végeznek, és kérdéses, ki állapítaná meg, melyik polgármesternek mennyi pluszjuttatás jár.

Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta: ostoba döntés volt elvenni a polgármesterek fizetését, a kormánynak be kell látnia, hogy hibázott és rendeznie kell a kérdést, de nem úgy, hogy a BM-et föléjük rendeli munkáltatóként.

A régi bértáblához kell visszatérni

Gúr Nándor szerint ahhoz a bértáblához kellene visszanyúlni, amelyet politikai érdekből lesöpörtek. Méltatlan, becstelen, tisztességtelen volt a döntés, hogy a politika oltárán feláldozták a polgármestereket, a bérüket, és most "furfangos csavarral" függő helyzetbe hoznák őket - fogalmazott.

Úgy látja, hibás döntés volt, nem gondolták végig, mit tesznek a kistelepülési polgármesterekkel, akik felelősséget vállalnak, és gyakran kevesebb jövedelmet kapnak, mint azok, akikért felelősséget vállalnak. Ez nincs rendjén, meg kell becsülni azokat, aki a köz érdekében feladatot vállalnak - vélekedett Gúr Nándor.

Hozzá hasonlóan frakciótársa, Gőgös Zoltán is a polgármesteri javadalmazás korrigálását sürgette.

Torz a kormány közfoglalkoztatási programja
    
A következő vitában Gúr Nándor vezérszónokként kritizálta a néhány éve elfogadott munka törvénykönyvét, amely szerinte különbséget tett dolgozó és dolgozó között, csökkentette a jogbiztonságot és a munkabéreket is.

A szocialista politikus a parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslatból kifogásolta azt a rendelkezést, amely alapján azokat a munkavállalókat, akik felmondanak az elsődleges munkaerőpiacon, egy időre kizárhatják a közmunkából.

A közfoglalkoztatási rendszert kritizálva úgy fogalmazott, egy "modern rabszolgatartó folyamat" zajlik, a szisztéma "abszolút torz". Ha már közfoglalkoztatás, az abban dolgozók legalább a minimálbért kapják meg - szorgalmazta Gúr Nándor, a mostaninál ésszerűbb javaslatokat követelve.

Felújítják a 3-as metrót

Bárándy Gergely bejelentette, hogy a törvényjavaslatot az MSZP támogatni fogja. Arra viszont választ kért, hogy mikor lesz kész a gát Óbudán, mikor várható kézzel fogható eredmény a Római-parton. Épp itt az ideje, hogy a 3-as metrót felújítsák, mert az a főváros egyik legfontosabb közlekedési útvonala - tette hozzá.