mszp.hu | Belföld, Külföld
2017. április 05. 13:59

Figyelmeztetés Orbánnak is: az Európai Parlament markánsan integráció-párti irányelveket adott a „Brexit”-tárgyalásokra

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnapi határozatában kijelölte azokat az alapelveket és fő célokat, amelyeket – a kilépésről szóló hivatalos brit bejelentés nyomán - a testület irányadónak tekint majd az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalásokra és a majdani megállapodás megítélésére vonatkozóan.

A határozatot szavazatával szintén támogató Szanyi Tibor, MSZP-s EP-képviselő az európai törvényhozók állásfoglalását az integráció jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek értékelve hangsúlyozta: „Végső soron az Európai Parlament szava dönt majd a „Brexit” sorsáról és a megegyezés tartalmáról, ezért fontos eredmény, hogy képviselőtársaim nagy többségével az EU vívmányait, egységét és értékeit megőrző, a közös érdekek érvényesítését és az európai építkezés folytatását szavatoló tárgyalási irány mellett tettük le voksunkat.”

„Bár senki nem kívánja „büntetni” a briteket a Brexit-döntésért” – hangsúlyozta Szanyi Tibor – „azért az mindenki számára elég világos üzenet, hogy az EP alapelvként rögzítette: az EU-ból kilépő ország nem élvezhet a tagokkal azonos előjogokat, így amennyiben a jövőben is kapcsolódni kíván az uniós piachoz, nem válogathat a kötelezettségek között, beleértve a személyek szabad mozgását is. Ezzel igyekszünk garanciát vállalni az ottani uniós állampolgárok, köztük a magyar munkavállalók érdekeinek védelméért is. Az uniós érdekek szempontjából szintén fontos garanciális elem, hogy a britek menet közben egyetlen tagállammal sem köthetnek majd különalkut, valamint, hogy az EU nem lesz partner az időhúzáshoz, a tárgyalásokat két éven belül – tehát még az EP mostani mandátumán belül - le kell zárni” – tájékoztatott a magyar szocialista képviselő.

A parlamenti „Brexit”-vita tapasztalatait összegezve Szanyi Tibor kijelentette: „Bíztató, hogy az EU dinamikus, határozottan integráció-párti mandátummal készül a tárgyalásokra, de ettől még sajnos változatlanul tény, hogy a Brexit-tel végső soron mindenki csak veszít. Ezért fontos, hogy legalább utólag levonjuk a politikai tanulságokat Cameron felelőtlenségéből, aki hosszú évek EU-ellenes, populista uszításával végeredményben hazája fejlődését, saját népe egész jövőjét tette kockára. Nem nagyon hiszem, de remélem, hogy mindez Orbán és a többi, hatalmához ragaszkodó jobboldali nacionalista demagóg számára is súlyos figyelmeztetésül szolgál.”