mszp.hu | Belföld
2022. június 23. 17:21

Fizessenek a gazdagok!

Fizessenek a gazdagok!
Fizessenek a gazdagok: az Orbán-rendszer nyertesei, akik „irgalmatlan pénzeket kerestek és irgalmatlan vagyonokat halmoztak fel” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

Mint mondta, nem igaz Dömötör Csaba államtitkár állítása, hogy a baloldal nem támogatta az árstopot.

„Ez konkrétan nem igaz. Az MSZP támogatta az árstopot, sőt mi azt mondtuk, hogy ki kellene szélesíteni, még az alapvető élelmiszerek körét még jobban bele kellene húzni” – mondta.

„Viszont mi azt is mondtuk, hogy mi az extraprofitadót is támogatjuk, de továbbmegyünk: azok, akik nyertesei voltak ennek a rendszernek és most is nyertesei, és irgalmatlan pénzeket kerestek és irgalmatlan vagyonokat halmoztak fel, azok fizessenek.

Fizessenek a gazdagok! Fizessen Garancsi, Mészáros, Szíjj és társai” – folytatta.

Hozzátette: azon is gondolkodni kéne, hogyan lehetne segíteni azoknak, akik „még attól is nagyobb bajban vannak, mint ami egyébként van”, például speciális diétát kell követniük.

Mint mondta, nagyon megviselte az embereket a Covid-válság, „és voltak, akiket nem viselt meg”: a multinacionális cégeket és a „NER” oligarcháit. Felidézte: amikor Mészáros Lőrinc munkavállalókat rúgott ki a Hunguest-hálózatból a járvány idején, akkor is kapott állami támogatást.

Ha meg lehet találni az adóztatható profitot azoknál a légivállalatoknál, melyeket megviselt a járvány, „akkor meg lehet találni a nagy nemzeti tőkésosztálynál is” – mondta a szocialista politikus.

Visszautasította a „trükközés” vádját, amire hivatkozva a kormány az ellenzéki pártfrakcióktól spórolás címén meg akar vonni összesen 3 milliárd forintot.

„Semmiféle trükközés nem volt” – szögezte le. „A Fidesz-KDNP által felállított játékszabályok szerint zajlott a választás”.

„Ha egyszerd az őáltaluk felállított szabály szerint működik a Parlament, és az őáltaluk felállított szabályok szerint zajlik a választás, akkor utólag azt mondani, hogy itt bármiféle trükközés történt, akkor szerintem ez arcpirító” – nyomatékosította a képviselő.

Azt javasolta: ha mar a kormány spórolni akar, akkor azt saját magán kellene kezdenie, például a kormány- és miniszteri biztosokon, mert már „annyi van belőlük, hogy már a Holdról is látszik”.

Sérelmezte, hogy például van kormánybiztos egy folyószakasz torkolati részének vízszintszabályozására, de nincs a szolnoki Hetényi Gyula Kórház problémáinak orvoslására, ahol csak hétfőn és szerdán lehet szülni, más napokon az anyukát el kell vinni Budapestre.

A kormánynak példát kellene mutatnia és magán kezdeni a takarékosságot, mert „a csokorba kötött répának és a ferde fogazású léggömbhántolónak is van már lassan kormánybiztosa” – mondta ironikusan.

A nagyarányú kormányhivatali leépítésekről szóló hírekről, melyeket a kormány tagadott, azt mondta: pártjához és a szakszervezetekhez egyaránt jutottak ilyen hírek az állami szférából.

Elismerte, hogy ésszerűsítésre és bürokráciacsökkentésre egyébként szükség van, és ebben „tagadhatatlanul” voltak jó lépések például az online ügyintézés terén.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a kormány sem a kellő pénzt, sem a megfelelő képzést nem biztosította a közszféra dolgozóinak, korábbi sztrájkhajlandóságukat „csírájában elfojtotta”. A kirúgásokkal való akár burkolt fenyegetés miatt az ott dolgozóknak „fel sem merül a fejében” a sztrájk, mert félnek a kirúgástól.

Az önkormányzati és az európai parlamenti választások egy napon tartását úgy kommentálta: „ki kell találni, hogy hogy legyen”, de az önkormányzati választásoknál elengedhetetlennek nevezte az ellenzéki összefogás, az egy az egy elleni indulás szükségességét.

Kapcsolódó párttagok