Fizetésemelés és köztehercsökkentés kell az agrárszektorban!

Fizetésemelés és köztehercsökkentés kell az agrárszektorban!
Az MSZP szerint azonnali fizetésemelésre és köztehercsökkentésre van szükség az agráriumban tevékenykedő munkavállalók és vállalkozások számára, vagy bedől a magyar zöldség-gyümölcs ágazat.
Világosan látszik, hogy kormány által mesterségesen alacsonyan tartott bérek és az európai szinten is magas járulékterhek a mezőgazdaságot is megfojtják. Szakmai szervezetek szerint az alacsony fizetések miatti elvándorlás ma már olyan méreteket ölt, hogy egyszerűen nincs aki leszedje az idei termést. 
 
A fákon rohadó alma, barack, körte és szilva több tízmilliárdos kárt okoz a magyar agrárcégeknek, a kormányt azonban láthatóan nem zavarja, hogy a termelők nem találnak embert a szüretre. Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal lépjen!
 
1. Elsősorban fizetésemelésre van szükség a munkaerőhiány megszüntetéséhez! 
 
2. A munkára rakódó közterhek radikális csökkentésére is szükség van a magyar agrárvállalkozások működőképességének megőrzéséhez és a versenyképességük növeléséhez!
 
3. A közmunkaprogramot át kell alakítani, mert ma nem biztosít átjárást az élőmunka igényes mezőgazdasági idénymunkák felé!
 
4. A gazdaságfejlesztési forrásokat Mészáros Lőrinc cégei helyett a versenyképes hazai agrárvállalkozások felé kell terelni!
 
Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő