mszp.hu | fizetésemelés 2015
2015. október 10. 12:19

Fizetésemelést, hogy ne meneküljenek el a fiatalok!

A Fizetésemelés 2015 követelésünk 700 ezer embernek adna 50 százalékos emelést, ami összesen nettó 800 milliárd forintba kerülne. Az érintettek közé tartoznak az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok, egyetemi oktatók, közművelődési dolgozók, könyvtárosok, muzeológusok, régészek, a közigazgatásban, a helyi önkormányzatokban dolgozók, rendészeti dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók, és még sokan mások.

Vannak olyan területek, mint például a felsőoktatás, ahol tíz éve nem volt emelés, ezért ma már méltatlanul alacsony a fizetése például egy tanársegédnek. Vagy ott van az az 500 ezer ember, aki külföldre menekült: jelentős hányaduk jól képzett fiatal, aki a megélhetés érdekében egy másik országban próbál szerencsét. Olyan helyzeteket teremt ez a kormány, amelyek elfogadhatatlanok, és amelyekből kiderül, hogy számukra nem fontos a közszférában dolgozók megbecsülése.

Bajban vannak a fiatalok – is

A Fidesz csak a tűzoltásra koncentrál. Elkeseredettségükben például az orvostanhallgatók már be sem jelentkeznek rezidensnek, hanem egyből külföldre mennek, ezért a kormány kitalálta, hogy kapjanak 100 ezer forintos ösztöndíjat az átlagosan három évig tartó időszakban. Közülük az első rezidensek megkapták a szakorvosi képesítésüket, és azzal szembesültek, hogy jelentősen csökkent a fizetésük, mivel már nem jár nekik az ösztöndíj. De említhetnénk például az egyetemi tanársegédek abszurd helyzetét is, akik ma kevesebbet keresnek, mint a velük egy korú általános iskolai pedagógusok.

Szégyen, hogy ma egy pályakezdő diplomás nem tud megélni a fizetéséből. És amikor azt mondjuk, hogy gond van Magyarországon a népesedéssel, akkor abban az is benne van, hogy a fiatalok nem tudják megteremteni a családalapítás és a gyerekvállalás feltételeit. A Fizetésemelés 2015 követelésünk megoldást kínál erre a tarthatatlan helyzetre is.

Megvan a pénz a fizetésemelésre!

Folyamatosan vonják ki a pénzt a közszolgáltatásokból, ugyanakkor túl sokat költ magára az állam, nagyon drága a közigazgatás. Például nem kellene a Várba költöznie a miniszterelnöknek, és nem kellene ezer főnél nagyobb miniszterelnökséget fenntartani. Aztán ott van a kormányfő kedvenc sportja, a foci: szerintünk aránytalanul sokat költenek a labdarúgásra, és nincs szükség ennyi stadionra. És még egy, nagyon fontos pénzforrás: maga a miniszterelnökség is elismeri, hogy ezer milliárdos a be nem szedett általános forgalmi adó, mert az adóhatóság képtelen ennek az áfának a behajtására. Ha ezt sikerülne beszedni, vagyis visszaszerezni a feketegazdaságból, akkor már meg is lenne a pénz a fizetésemelésre.