mszp.hu | Belföld | parlament
2015. december 15. 18:58

Fizetésemelést kell adni a dolgozóknak! - Országgyűlés

Fizetésemelést kell adni a dolgozóknak! - Országgyűlés
Létminimum alatt élő állami alkalmazottak, áfacsökkentés, az egészségügyi dolgozók elvándorlása, a paksi atomerőmű működtetése és a Honvéd Egészségpénztár tagjai. Ülésezett a parlament.

Egész évben beszélnünk kellene azokról a rászorulókról, akiknek nemhogy megtakarításuk nincs, de biztos jelenük és reményteli jövőjük sem, azokról, akik otthonokban, idősgondozásban vagy állami gondozásban élnek, és mindazokról, akik nekik próbálnak segíteni, akik értük dolgoznak, és mostanra semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint a rászoruló gondozottak – fogalmazott Tóbiás József, az MSZP elnöke keddi napirend előtti felszólalásában.

Az év végéhez közeledve beszélnünk kell azokról a közalkalmazottakról, akik dolgozói szegénységben élnek ma Magyarországon. Az egész humán-egészségügyi szociális szféra mélyrepülésben van, sőt a teljes szektorhoz képest is elképesztően alacsony fizetések vannak a szociális ellátórendszerben – 2014-ben bruttó 105 413 forint volt az átlagjövedelem, melynek a nettója alig éri el a 70 ezer forintot – szögezte le a politikus.

Tóbiás József kiemelte: elfogadhatatlan, hogy az állam alkalmazottjainak döntő többsége létminimum alatt él. Ma már minden érdekképviselet, ágazati szakszervezet és gazdasági szereplő a fizetésemelés szükségességéről beszél, mert csak így növelhető az ország versenyképessége, csak így akadályozható meg a további tömeges pályaelhagyás – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Első lépésként a novemberi és a decemberi fizetést kellene biztosítani az állam munkavállalóinak, illetve azonnali 50 százalékos fizetésemelést kell adni a dolgozóknak, vagy újra szakasszisztensek és ápolók mondják fel a szolgálatot – fogalmazott Tóbiás József.

Az MSZP elnöke felszólította a kormányt, üljön le az érintett érdekképviseletekkel, szakszervetekkel, alakítsanak ki hosszú távú stratégiát annak érdekében, hogy a bérrendezés ne teremtsen feszültséget még az ágazatokon belül sem, hiszen elfogadhatatlan, hogy egy ápoló szakasszisztens a szociális ellátórendszerben kevesebbet keres, mint az egészségügyben dolgozó.

Miért csak négy évre csökkentik az áfát?

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka érthetetlennek nevezte, hogy ha már ilyen fontos a kormánynak az építőipar, miért csak négy évre csökkenti a lakásáfát 5 százalékra. Miért nem fontos az építőipar 2020. január 1. után? - kérdezte.

Az MSZP szerint egyébként rossz az irány - mondta -, mert a társadalmi problémák között nem az építőipar válsága van az első helyeken, hanem a dolgozói szegénység növekedése, az egyre bonyolultabb adórendszer és a bürokrácia.

Miért nem állítják vissza például a minimálbér adómentességét? - tette fel a kérdést.

Burány Sándor közölte: pártja szerint inkább az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni. Kifogásolta továbbá, hogy az áfacsökkentés mellett több más kérdéssel is foglalkozik a törvényjavaslat, így például a fővárosi forrásmegosztás rendszerének megváltoztatásával.

A kerületektől vesznek el pénzt, hogy a fővárosnak több legyen - magyarázta. Ez a választókerületében, Kispesten mínusz 50 millió forintot jelent 2016-ban - jegyezte meg, elképesztőnek nevezve a módosítást. Kitért a tervezett filmipari változtatásokra is, amelyekkel kapcsolatban azt kérdezte: Andy Vajna szólt valamelyik kormánytagnak, hogy nincs elég főszerep az asszonynak?

Mit tesz a kormány az egészségügyi dolgozók elvándorlása ellen?

Tukacs István az egészségügy problémáiról beszélt, egyebek között azt vetette fel, hogy a Szent László, a Szent István, a Szent János és a Szent Imre kórházakból egyaránt orvosok, ápolók állnak fel. Sorozatban nyújtanak át petíciókat a szektorban dolgozók, de az új államtitkártól sem kapnak megnyugtató választ - jelentette ki. A politikus megfelelő bérek bevezetését sürgette, és feltette a kérdést: mit tesz a kormányzat az elvándorlás megállítása érdekében?

Paks működésénél a biztonság az első

Heringes Anita arról beszélt, hogy a paksi atomerőmű működésénél a biztonság az első, és nem játék a vezetése. Nem csak menedzserszemlélet kell, hanem szakértelem is az irányításához. Hogy működik majd Paks, ha nem egy nyelvet beszél a vezérigazgató és a dolgozók? Tényleg nem ismernek egyetlen magyar szakembert sem? - kérdezte, utalva a kiszemelt német menedzserre. Azt kérte, ne politikai, hanem szakmai döntést hozzanak e kérdésben.

Hívjanak össze rendkívüli házbizottsági ülést!

Az interpellációk után Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását. Utalt az Alkotmánybíróság határozatára, és Áder János államfő felhívására, és azt kérte, az Országgyűlés térjen vissza a jogalkotás alaptörvényben rögzített normájához, fejezze be salátatörvények alkotásának gyakorlatát.

Ezzel ugyanis megfosztja a frakciókat, hogy véleményt mondjanak olyan kérdésekről, amelyek nem illenek össze. Hozzátette: az áfa-csökkentést az MSZP támogatná, de szó sem volt arról, hogy az iparűzési adó, és az épített környezet megváltoztatást is ebben kívánják megoldani. Javasolta, hogy vegyék le napirendről a törvényjavaslatot.

Számíthatnak-e Önre a pápaiak Miniszterelnök Úr?

Gőgös Zoltán arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy hajlandók-e megsegíteni a felszámolási eljárás alá kerülő pápai húsüzemet.

Szegényre lopott ország avagy kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött?

Harangozó Tamás azt vetette fel a miniszterelnöknek, hogy a szegények száma évről évre nő, szerinte korrupt vezetők miatt, akik megszavazzák, hogy "a kedves rokonaik a közbeszerzési fazékhoz ülhessenek".

Hol a határ?

Mikor és hogyan segítenek a Honvéd Egészségpénztár tagjainak?

Demeter Márta ismét arról érdeklődött, hogy mikor és hogyan jutnak hozzá megtakarításaikhoz a Honvéd Egészségpénztár tagjai. Kiemelte, hogy 27 ezer katona, honvédelmi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozó pénzéről van szó.

Miért nem javítják ki egy vásárosnaményi iskola tetejét?

Tukacs István a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskoláról érdeklődött, jelezve, hogy egy nyári vihar elvitte annak tetejét és megrongálta a tornatermet, 50 millió forintos kárt okozva. Eltelt fél év és nem történt semmi - mondta az ellenzéki politikus, aki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ változását sürgette.

Ünnepek előtt

Bangóné Borbély Ildikó Kalkuttai Teréz anya nyolc parancsolatát olvasta fel Kövér László házelnöknek címezve. Mint mondta, Boldog Teréz nem szült ugyan gyereket, de sokkal többet mentett meg.