mszp.hu | Belföld | közlemény munkahely
2015. január 14. 14:53

Fizethessék a tavalyi terhet a dolgozóikat megtartó üzletláncok!

Az MSZP felszólítja a kormányt, tegye lehetővé, hogy továbbra is a 2014-es mértékű élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizethessék azok az áruházláncok, amelyek vállalják, hogy nem hajtanak végre csoportos létszámleépítést! Ezzel meg lehetne védeni 20 ezer kereskedelmi dolgozó munkahelyét. Ma már ugyanis nyilvánvaló, hogy a tömeges kereskedelmi leépítések a korrupt Fidesz-KDNP kormány hipermarketeket sújtó intézkedései miatt történnek.

Az Orbán-kormány három csapással kényszeríti munkahelyek megszüntetésére a hipermarketeket.

Elsőként azzal, hogy drágítaniuk kell az élelmiszert. Az eddig 0,1 százalékos élelmiszerlánc-felügyeleti díj ugyanis a 60-szorosára, 6 százalékra emelkedett. Ez olyan, mintha a hipermarketek árait 27 százalék helyett 33 százalékos ÁFA terhelné.

A második kormányzati csapás, hogy miután a díjemeléssel milliárdos veszteségre kényszerítik az üzletláncokat, törvényt hoztak arról, hogy megtiltják a napi fogyasztási cikkek értékesítését azoknak a vállalatoknak, amelyek két egymást követő üzleti évben nem nyereségesek.

Végül a kormány megtiltotta vasárnapi nyitva tartást, ami szintén munkahelyek megszüntetésére kényszeríti a hipermarketeket.

Ez a három kormányzati intézkedés az oka 20 ezer kereskedelmi dolgozó elbocsátásának.

Az MSZP szerint 20 ezer munkahely megtartása fontosabb, mint az, hogy a korrupt Fidesz-kormány tönkretegye a CBA versenytársait.

Lukács Zoltán,
MSZP-alelnök, frakcióvezető-helyettes