2012. április 06. 14:18

Fizetnek a borsodi pedagógusoknak

Két héten belül megkapja fizetése tavalyi és idén januári elmaradt részét az a közel ezer Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pedagógus, akiknek jogos járandóságával hónapok óta tartozik az állam. A megyei intézményfenntartó központ vezetője ma reggel arról tájékoztatott bennünket, hogy a februári és márciusi elmaradást legkésőbb májusig kifizetik az érintetteknek. Ezt megértettük és tudomásul vettük.

Amit viszont nem veszünk tudomásul, az az, miért kellett ennek így történnie, s miért van arra szükség, hogy érintettek, érdekvédők megkeresésére, illetve újságcikkek alapján országgyűlési képviselők járjanak el az állami alkalmazottak jogosan megkeresett, ám ki nem fizetett javadalmainak ügyében.

A fentiek miatt ma a megyei kormányhivatalban, illetve a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének munkaügyi felügyelőségén is jártunk. Egyértelművé tettük, hogy célunk nem a bűnbakkeresés, hanem annak elérése, ilyesmi többé ne történhessen meg. Felhívtuk az illetékes vezetők figyelmét arra, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektessenek az ilyen botrányok megelőzésére, s arra is, hogy intézkedéseik során ne mérjenek kettős mércével, az állami intézményeknél is ugyanúgy követeljék meg a szabályok betartását, mint ahogyan azt a piaci szereplők esetében is megkövetelik.

Tárgyalásaink eredményéről tájékoztattuk a Pedagógusok Szakszervezete megyei és országos vezetőségét is. Reméljük, a közel ezer borsodi pedagógus kálváriája legkésőbb májusra véget ér. Ha ez nem így lesz, ismét közbe fogunk lépni.


Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke,
országgyűlési képviselő

Nyakó István,
országgyűlési képviselő