Népszava
2011. november 16. 10:04

Fizetőssé tehetik a bölcsődéket is

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány ma elfogadja - és utána a parlament is jóváhagyja - az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

Eszerint "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó (...) a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, (...) mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet." A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elutasítja a tervezetet. Közleményükben úgy fogalmaztak: apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja. Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelen lesznek igénybe venni az ellátást.

Jelenleg több, mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak. A Fidesz-KDNP egyébként szívesen otthon tartaná a nőket. Ellenzékben, amikor a Bajnai kormány a gyes időszakának két évre csökkentéséről döntött, azzal érveltek a fideszesek, hogy az anyák korábbi munkába állása tovább növeli a bölcsődei helyek utáni keresletet.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes politikus viszont úgy fogalmazott: nem lehet anyagias szemlélettel hozzálátni a családok helyzetének megoldásához, ez annál sokkal-sokkal fontosabb és összetettebb kérdés. Azt is mondta, a rövidlátó kormány (az akkori szocialista kabinetre gondolt) számára a családok nem fontosak, minden intézkedés, amit a válságkezelés ürügyén adnak elő, arról szól, hogy valakiktől el kell venni. Újabb és újabb terheket raknak a családok vállára, és nem segítenek ezek cipelésében.

Soltész Miklós szociális államtitkár pedig a nyáron arról beszélt, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

Muhari Judit /

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=491281