Belföld | közlemény közmunka munkanélküliség
2013. augusztus 27. 14:16

Foglalkoztatásbővülés csak közmunkában

Orbán Viktor és a Fidesz egymillió új munkahelyet ígért. Ebből három és fél év alatt nem teljesített semmit. Sőt, ma kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltáskor.

Akiknek pedig van munkájuk, a legjobban keresőket kivéve kevesebbet ér a megkeresett pénzük, mint korábban. Akár közmunkát végeznek, akár az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak. Az Orbán-kormány foglalkoztatási- és bérpolitikájával a társadalom 80%-a rosszabbul járt.

Az Orbán-kormány csak a statisztikai trükközésben és a sikerpropagandában teljesít jobban: az ötvenes évek győzelmi jelentéseit idéző Fidesz-közlemények épp a lényeget hallgatják el. Azt, hogy foglalkoztatásbővülés csak a közmunkaprogramban van, az igazi, adófizető munkahelyek száma csökken.

Azt, hogy ma már többen hagyták el az országot a boldogulás reményében, mint az 56-os forradalom idején. Azt, hogy ennek ellenére az Orbán-kormány gazdasági menekültjei is a hazai foglalkoztatási statisztikát javítják. Azt, hogy valódi foglalkoztatás helyett ma már foglalkoztatottnak minősül az is, aki közmunkásként az elmúlt időszakban akár csak egy napot is dolgozott. Azt, hogy a munkakeresők több mint fele ma már semmilyen ellátásban nem részesül, és ők a statisztikákban sem jelennek meg.

Sikerpropaganda helyett sikeres kormányra lenne inkább szükség. Olyanra, amely nem a szerint válogat a megmentendő munkahelyek között, hogy melyik üzem bezárása ver nagyobb port a médiában. Olyanra, amely nem hagyja az út szélén a kapuvári és a pápai húsfeldolgozókat sem. Olyanra, amely kiszámíthatóbb, igazságosabb és a társadalom többségének jólétét célzó politikát folytat. Az MSZP 2014 után ilyen kormány alakítására készül.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke